Türkiye'de il bazında sivil ve askeri savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Mekansal ekonometri yaklaşımı
The effects of civilian and military defence expenditure on gross demostic product in Turkey: Spatial econometrics approach
- Tez No: 296298
- Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. SELÇUK AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Econometrics, Economics, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Askeri savunma harcamaları, sivil savunma harcamaları, ekonomik büyüme, ekonomik gelişmişlik endeksi, mekansal veri analizi, Military defense spending, civil defense spending, economic growth, economic development index, spatial data analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye sahip olduğu jeostratejik konumu nedeniyle dünyanın kilit noktasında bulunmaktadır. Bu önemli rolünü devam ettirebilmesi ise yaptığı ve yapacağı savunma harcamaları ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle son yıllarda Türkiye'nin de içinde bulunduğu savunma harcamaları konusu üzerine çok sayıda çalışma yapıldığı görülmektedir.Bu çalışmanın amacı Türkiye'de il bazında askeri ve sivil savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerine mekansal etkilerinin tahmin etmektir. Askeri ve sivil savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki 67 ilin yıllık verisi kullanılarak mekansal ekonometri yaklaşımı çerçevesinde incelenmiştir. Elde edilen ampirik bulgulara göre 2004?2007 yılları arasında Türkiye'de askeri savunma harcamaları, sivil savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasında anlamlı ve negatif bir ilişki, ekonomik gelişmişlik endeksi ile ekonomik büyüme arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to its geostrategic position, Turkey is located at the key point of the world. This important role is closely related to the previous and future defense spending. For this reason, many studies were conducted on the issue of defense spending in recent years, including Turkey.The purpose of this study is to estimate the spatial effect of the provincial military and civilian defense spending on economic growth. The relationship between military - civil defense spending and economic growth is examined by using spatial econometrics for 67 provinces of Turkey. According to the empirical findings, there is a statistically significant and negative relationship between Turkey?s military and civilian defense spending and economic growth for the period of 2004-2007. Positive and significant relationship was found between the economic development index and economic growth.