Bozulabilir ürünler için hedef programlama ile üretim planlama
A production planning for perishable products by goal programming
- Tez No: 296315
 - Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Bozulabilir ürünler, üretim planlama, karar verme, hedef programlama, Perishable products, production planning, decision making, goal programming
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada üretim planlama faaliyetlerinin ve karar verme sürecinin önemi vurgulanmış, karar verme için en etkili yöntemlerden biri olan hedef programlama üzerinde durulmuştur. Bu üç konu hakkında verilen ayrıntılı bilgiler çalışmanın teorik kısmını oluşturmaktadır.Çalışmanın uygulama kısmında ise bozulabilir ürünler için geliştirilmiş olan bir üretim planlama modeli yardımıyla bir üretim işletmesindeki üretim planlama problemi giderilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla gerekli veriler toplanarak hedefler, amaç fonksiyonu ve kısıtlar oluşturulmuştur. Modelde hedef programlama çeşitlerinden önceliği koruma yöntemi kullanılmıştır. Model Lingo bilgisayar paket programıyla çözülmüş ve işletmenin üretim planlama ve karar modellerinin çözümleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the importance of production planning operations and decision making is underlined and goal programming which is one of the most effective methods for decision making is emphasized. Detailed information given about these three topics constitutes the theoretical part of the study.In the application part of the study, with the help of a production planning model developed for perishable products, a production planning problem for a manufacturing company is tried to be solved. For this purpose, by gathering required data, goals, objective function and constraints are generated. In the model, lexicographic goal programming which is a type of goal programming is used. Model is solved by Lingo computer package program and also solutions of the production planning and decision making models of the company are evaluated.