Türkiye'de termik santraller sorunu: Enerji güvenliği ve çevre açısından bir değerlendirme
The problem of termal power plants in Turkey: An evaluation in terms of energy safety and environment
  1. Tez No: 296420
  2. Yazar: AHMET BOZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HACI KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Termik Santral, Kömür, Elektrik Enerjisi, Çevre Sorunları, Küresel İklim Değişikliği, Enerji Güvenliği, Thermal Power Plant, Coal, Electric Energy, Environmental Problems, Global Climate Change, Energy Safety
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Günümüzde, dünyanın en büyük sorunlarından biri elektrik enerjisi talebini, güvenli çevreye duyarlı ve ekonomik olarak karşılayabilmektir. Yeterli enerji kaynağına sahip olmayan, kaynak bakımından dışa bağımlı olan ülkeler enerji güvenliği sorunu yaşamaktadır. Ayrıca, elektrik enerjisi üretiminde fosil yakıtların yaygın kullanılması çağımızın en büyük çevre sorunu olan küresel iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bu çalışmada, yerli kömür kaynaklarımızın termik santrallerde elektrik enerjisi üretiminde değerlendirilme olanağına yönelik perspektif sunmak amaçlanmıştır. Çalışmamızda, başta kömür olmak üzere enerji kaynakları ele alındıktan sonra elektrik enerjisi üretiminde kullanılan; güneş, hidrojen, rüzgar, nükleer, jeotermal, hidrolik ve fosil enerji kaynakları enerji arz güvenliği ve çevre sorunları göz önünde bulundurularak incelendi.Çevre sorunları, elektrik enerjisi üretiminden kaynaklanan hava kirliliğinin oluşturduğu sera etkisi sonucu oluşan küresel ısınma ve neden olduğu küresel iklim değişikliği ve buna yönelik gelişen çözüm arayışları bağlamında ele alındı. Enerji politikaları ele alınırken, enerji arz güvenliğini oluşturmada; yerli kaynak kullanımı ve kaynak çeşitliliğinin oluşturulması üzerinde duruldu. Ayrıca, enerji politikamız; Dokuzuncu Kalkınma Planı, Özelleştirme, Enerji Strateji Belgesi, Birleşmiş Miletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS), Kyoto Protokolü, Kyoto sonrası oluşması beklenen mutabakat, Avrupa Birliği (AB) Direktifleri ve AB uyum sürecinde Çevre Faslı'nın açılmış olması göz önünde bulundurularak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems being experienced to the extent of a global concept in the world is to meet the demand for electric energy in an environment- friendlyand an economic way. The states not having enough energy recourses, which rely on outside sources, have actually been experiencing difficulty in the scope of energy safety. Furthermore, thefact that fossil fuels have been utilized in the production of electric energy causes global climate change, which is the biggest problem of our age. This study aims to present a perspective concerning with the possibility of utilizing from our local coal reserves in the production of electric energy in thermal power plants. In our study, after the energy sources were evaluated, coal being the first, sun, hydrogen, wind, nuclear, geothermal, hydraulic and fossil energy sources, which are utilized in the production of electric energy, were assessed in terms of supply safety and environmental problems.The environmental problems were assessed within the context of global warming, which is caused by the greenhouse effect resulting from the air pollution owing to production of electric energy and within the context of global climate change caused by global warming and furthermore the possible solutions encompassing the above mentioned issues were evaluated. While the energy policies were being addressed, the possibility of using local sources and utilising from several energy sources within the context of energy supplY safety were emphasized. Moreover, our energy policy was evaluated by taking the Ninth Development Plan, Privatization, Energy Strategy Certification, United Nations Framework Convention on Climate Change, Kyoto Protocol, the consensus expected to be formed subsequent to Kyoto, EU directives into account besides considering that the Environmental Issue was made available within the context of adaptation to the EU.