Yeni toplumsal yaşam alanları olarak alışveriş merkezleri: Forum Mersin örneği
Shopping malls as new social living spaces: The case of Forum Mersin
- Tez No: 296419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş Merkezi, Organize Perakendecilik, Tüketim Kültürü, Gündelik Hayat, Kamusal Mekan, Güvenlik, Modernizm, Postmodernizm, Shopping Mall, Organized Retailing, Consumption Culture, Everyday Life, Public Space, Security, Modernism, Postmodernism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada günümüz kentlerinin önemli mekansal formlarından biri olan alışveriş merkezleri ele alınmıştır. Öncelikle genel olarak alışveriş merkezlerinin tarihsel, ekonomik, sosyal ve siyasal olarak ifade ettikleri tartışılmış, daha sonra da Mersin özeline inilerek 2007 yılında faaliyete giren Forum Mersin alışveriş ve yaşam merkezi incelenmiştir. Forum Mersin alışveriş merkezi gerek kentsel alandaki yeri, gerekse iç dinamikleri bağlamında tartışılmıştır.Çalışma çerçevesinde ilk olarak alışveriş merkezleri tarihsel olarak ele alınmış daha sonra da bu mekanların ekonomik boyutu irdelenmiştir. Öte yandan bu mekanların barındırdığı tarihsel ve ekonomik özelliklerinin ötesinde sahip olduğu kültürel, sosyal, siyasal ve yönetimsel anlamlar da araştırma boyunca tartışılmıştır. Bu genel tartışmaların Mersin ve Forum Mersin alışveriş merkezi özelinde nasıl şekillendiğini görmek amacıyla da anket, görüşme ve gözleme dayanan görgül bir çalışma ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
At this thesis, shopping malls that one of the important spatial forms of contemporary cities, had been studied. Firstly, shopping malls had been discussed from an overall perspective including historical, economic, social and political dimensions and later research had been specifically focused on Mersin and Forum Mersin shopping and living center. Forum Mersin shopping center had been analyzed regarding either its place in the city or its interior dynamics.During the thesis, first of all shopping malls had been studied historically and later economically. Nevertheless, these spaces had been analyzed not only from historical and economic perspectives but also from a perspective including cultural, social, political and administrative dimensions. Also survey studies, interviews and observations had been hold in order to analyze what common discussions refers specifically in Mersin and Forum Mersin shopping center.