Eski Kıpçak Türkçesinde hayvan adları ve kavram alanı
Old Kipchak Turkish?s animal names and field of concept
  1. Tez No: 296478
  2. Yazar: EBRU ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kıpçak Türkçesi, hayvan adları, söz varlığı, kavram ve kavram alanı, Kipchak Turkish, animal names, word existence, concepts and field of concept
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırmada, Kıpçak Türkçesi metinlerindeki hayvan kavramına ilişkin söz varlığı bir araya getirilip incelenmiştir.Araştırmanın amacı, hayvan kavramından yola çıkarak Kıpçak Türkçesinin bu kavrama ilişkin söz varlığını ortaya çıkarmak ve bu sözcüklerin günümüz Türkiye Türkçesinde kullanıp kullanılmadığını saptamak; böylelikle tarihî Türk dillerinin söz varlığının aydınlatılmasına katkıda bulunmaktır.Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, kapsamı, yöntemi, konu üzerine yapılan önceki çalışmalar, dönem ve eser tanıtımı ile söz varlığı, kavram ve kavram alanına dair teorik bilgiler yer almaktadır.Araştırmanın ana kısmını oluşturan bölümde, Kıpçak Türkçesi metinlerinde geçen hayvan adlarının, hayvan kavramıyla ilgili sözcüklerin tasnifi ve bu sözcüklerin Dìv?n-ı Lüg?ti't-Türk, Derleme sözlüğü, Eski Uygur Türkçesi sözlüğü, etimolojik sözlük, Güncel Türkçe sözlük ve Tarama sözlüğü ile kıyaslanarak Türkiye Türkçesine yansımalarını kapsamaktadır.Sonuç bölümünde, Kıpçak Türkçesinden elde edilen veriler ile bunların Türkiye Türkçesindeki korunum düzeyleri ele alınmış, bu alandaki sayısal veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the word existence about animal concept in Kipchak Turkish texts is brought together and analysed.The aim of the research, by means of animal concept revealing word existence of Kipchak Turkish about this concept and determining whether these words are used in today?s Turkish or not. In this way, contributing to enlightening the word existence of historical Turkish languages.In the introduction part, there is information about the subject, aim, extent and methodology of the thesis.In addition to these there are other researches made about this subject, description of works and era and some theoretical information about word existence and concepts.In the main part,there are animal names in Kipchak Turkish, classification of animal names and the reflection of these words to today?s Turkish by comparing them Dìv?n-ı Lüg?ti?t-Türk, Collecting Dictionary, Old Uighur Turkish Dictionary, Etymological Dictionary, Current Turkish Dictionary and Scanning Dictionary.In conclusion part,the datas which are collected from Kipchak Turkish and their preservation level are considered.Also, the political datas on this field are eveluated.