Demokrat Parti Döneminde (1950-1960) sosyal bilgiler eğitimi
The education of social studies during the Period of Democrat Party (1950-1960)
  1. Tez No: 296503
  2. Yazar: RUŞEN DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Eğitim, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Democratic Party, Education, Social Studies Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, Demokrat Parti Dönemi'nde (1950-1960) Sosyal Bilgiler Eğitimi incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, Türk siyasi tarihi içerisinde hem iktidara gelmesi, hem de iktidardan ayrılması açısından bir dönüm noktası olan Demokrat Parti Dönemi (1950-1960) içerisindeki sosyal, siyasal, ekonomik gelişmeler ışığında eğitim uygulamalarını irdelemek, bu temelde sosyal bilgiler eğitimine ilişkin gelişmeler ve faaliyetleri inceleyerek değerlendirme yapmaktır.Araştırma geçmişteki bir durumun tespitine yönelik olduğu için ilgili döneme ilişkin tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaçla 1950?1960 yılları arasında görev yapan Demokrat Parti hükümetlerinin programları, raporlar, yönetmelikler, döneme ilişkin kitaplar, makaleler ve dergiler incelenmiş ve araştırmanın amacı doğrultusunda yapılandırılmıştır.Araştırma beş bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde araştırmanın problem durumu, amacı ve önemi; ikinci bölümde ilgili yayın ve araştırmalar; üçüncü bölümde de araştırmada kullanılan yöntem açıklanmıştır. Dördüncü bölümde araştırma konusuna ilişkin bulgu ve yorumlar yer alırken, son bölümde ulaşılan sonuçlar değerlendirilerek ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the social studies education has been studied in the period of Democratic Party (1950- 1960). The aim of this research is to scrutinize educational applications in view of social, political and economic developments in the course of the Period of Democratic Party, which is a turning point in the Turkish political history in terms of both its coming to and leaving the power, and to make evaluations on this basis by studying the developments and activities as regards social sciences education.Because this research is into the determination of a situation in the past, the scanning model has been employed related to the concerned period. The programs of Democratic Party governments, which served in 1950-1960, have been examined scanning the books, articles, magazines and newspapers of the time and have been structured in parallel to the aim of the research.The research is composed of five parts. The problematic state of the research has been explained in the first part; the concerned papers and researches in the second part; the method used in the research in the third part. The data and comments related to the topic of the research are included in the fourth part; the obtained results have been stated and evaluated in the fifth part.