Türk siyasal yaşamında Emin Sazak (1882-1960)
Emin Sazak in politics of Turkey (1882-1960)
- Tez No: 296598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADUMAN HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Emin Sazak, Milli Mücadelede Eskişehir, TBMM, CHP, Toprak Reformu, Emin Sazak, Eskişehir in the National Struggle, TBMM, CHP, Land Reform
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Emin Sazak, 1882 yılında Eskişehir Mihalıççık'ta geniş arazilere sahip bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Emin Sazak Mihalıççık'ta başladığı eğitim hayatına İstanbul'da Fatih Medresesinde devam etti. Ancak buradaki eğitimini yarıda bırakıp Mihalıççık'a geri dönmüştür. Tarım, hayvancık ve ticaretle uğraşan Emin Sazak aynı zamanda siyasal ve sosyal oluşumların içinde de yer almıştır.Milli Mücadele yıllarında İstanbul-Anadolu arasındaki güç mücadelesinde Mustafa Kemal'i desteklemiş, Kuva-yı Milliye'nin içinde yer alarak ülke savunmasına katkıda bulunmuştu. I. TBMM'de Eskişehir milletvekilliği yapmış, bağımsızlık ve ulusal bütünlük doğrultusunda milli mücadeleyi destekleyici konuşmalar yapmıştır. Milli mücadele sonrası hem cephede hem de mecliste yaptığı çalışmalardan dolayı kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.I.TBMM'den itibaren sekiz dönem boyunca mecliste yer alan Emin Sazak, başta tarım ve hayvancılık olmak üzere ekonomik ve toplumsal konularda ülke gereksinimlerini ve halkın sorunlarını dile getirmiştir. 1946 yılına kadar Cumhuriyet Halk Partisi içinde yürüttüğü siyasi mücadelesini, bu tarihten sonra Demokrat Parti içinde sürdürmüştür. 1950 yılında milletvekilliği sona eren, Emin Sazak 1960 yılında hayata veda ermiştir.
Özet (Çeviri)
Emin Sazak was born in Eskisehir-Mihaliccik in 1882 as the son of a wealthy landowner. Emin Sazak started his education in Mihaliccik and continued in Istanbul at Fatih Medressseh; however, he did not finish and went back to Mihaliccik. Emin Sazak worked in the areas of agriculture, stockbreeding, and trade but was also active in political and social arenas.During the Independence War, he supported Mustafa Kemal during the Istanbul-Anatolian power conflict and contributed by joining the Turkish National Army. When he became a senator, he made important speeches on independence and supporting the national battle. After the Independence War, he was honored by a red and green striped independency medallion.Elected as a senator for eight times, Emin Sazak emphasized the needs of the country on many areas especially on agriculture, stockbreeding as well as economic and social subjects. He was a senator of CHP until 1946 when he switched to DP. His political life ended in 1950 and he passed away in 1960.