Doğrudan yabancı yatırım kararlarını etkileyen faktörler: Trabzon ilindeki yabancı sermayeli işletmelerde bir uygulama
Factors that affect foreign direct investment decisions: An application at foreign capital enterprises in Trabzon
- Tez No: 296599
- Danışmanlar: PROF. DR. S. RIDVAN KARLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Küreselleşme, Doğu Karadeniz Bölgesi, Foreign Direct Investment, Globalization, Eastern Black Sea Region
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küreselleşmenin hız kazandığı 1980'li yıllardan itibaren gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru hızla artan bir şekilde sermaye akışları gerçekleşmektedir. Doğrudan yabancı yatırımlar da bu uluslararası sermaye hareketlerinin bir çeşididir ve bir ülkede faaliyet gösteren bir şirketin başka bir ülkede yeni bir şirket kurması veya o ülkedeki mevcut bir şirketi satın alması yoluyla meydana gelir.Gelişmekte olan ülkelerden biri olan Türkiye'nin de, hem cari açığını hem de işsizliği azaltmak amacıyla doğrudan yabancı yatırımlara ihtiyacı vardır. Ancak Türkiye'deki her bölgenin aynı gelişmişlik düzeyine sahip olmaması ve yerel anlayış farklılıkları yatırımların istenilen düzeye ulaşmasını engellemektedir.Bu çalışmanın amacı da yeterince yatırım çekemeyen bölgelerden biri olan Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yatırım girişlerini etkileyen faktörleri Trabzon örneğinden yola çıkarak bölgenin sahip olduğu avantajlardan nasıl yararlanılması ve dezavantajların nasıl düzeltilmesi gerektiği hususunda çıkarımlarda bulunabilmektir.
Özet (Çeviri)
From 1980?s on, which were the years that globalization picked up speed, capital flows have been increasingly occuring day by day from developed countries to developing countries.Foreign direct investment is a type of capital flows and it happens when a firm, which operates in a country, establishes a new firm in a different country or it happens when that firm buys a domestic firm.Also Turkey, which is one of the developing countries,needs foreign direct investment in order to reduce its current account deficit and unemployment.Because every region of Turkey doesn?t have the same development level and has local understanding differences,higher amounts of foreign investment are prevented.The aim of this study is to make assumptions about benefiting from advantages and correcting the disadvantages of Eastern Black Sea Region and its important city ,Trabzon, using the factors that affects foreign direct investment entries to this region,which has not attracted enough investment.