Problem kurma yaklaşımı ile gerçekleştirilen matematik öğretiminin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin problem çözme başarıları, problem kurma becerileri ve matematiğe yönelik görüşlerine etkisininin incelenmesi
Examination of effects of mathematics teaching with problem posing approach on sixth grade students' problem solving success, problem posing abilities and views towards mathematics
  1. Tez No: 296603
  2. Yazar: BUKET TURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Problem Çözme, Problem Kurma, İlköğretim Öğrencilerinin Matematiğe Yönelik Görüşleri, Mathematics Teaching, Problem Solving, Problem Posing, Elementary School Students? Views Towards Mathematics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, problem kurma yaklaşımı ile gerçekleştirilen matematik öğretiminin ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin problem çözme başarıları, problem kurma becerileri ve matematiğe yönelik görüşlerine etkisinin incelenmesidir.Problem kurma yaklaşımı ile gerçekleştirilen matematik öğretimine yönelik olarak ilköğretim altıncı sınıf düzeyinde yapılan bu araştırmada öğrencilerin problem çözme başarıları ve problem kurma becerilerine yönelik olarak ön test-son test kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Problem kurma yaklaşımı ile gerçekleştirilen matematik öğretiminin öğrencilerin matematiğe yönelik görüşlerine etkisini incelemek amacıyla da deney grubu öğrencileri ile yapılan görüşmelerle nitel veri toplanmıştır. Araştırma, 2010 ? 2011 eğitim-öğretim yılında Bilecik ili Gölpazarı ilçesinde bulunan Cengiz Topel İlköğretim Okulu'nda biri 21 öğrenciden oluşan deney grubu, diğeri 19 öğrenciden oluşan iki grup üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmada, deney grubunda yer alan öğrencilere problem kurma yaklaşımı ile gerçekleştirilen matematik öğretimi uygulanırken, kontrol grubunda yer alan öğrenciler üzerinde ders kitabına bağlı kalınarak, süregelen öğretme-öğrenme süreçleri devam ettirilmiştir. Her iki gruba da araştırmacı tarafından ilköğretim altıncı sınıf Matematik dersi kapsamında yer alan ?Ondalık Kesirler? ünitesinden hazırlanan ?Problem Çözme Başarı Testi? ile ?Problem Kurma Beceri Testi? öğretim uygulamasından önce öntest, öğretim uygulamasından sonra ise sontest olarak uygulanmıştır. Ayrıca deney grubu öğrencileriyle, araştırmacı tarafından hazırlanan ?Matematiğe Yönelik Görüşme Formu? kullanılarak yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yaklaşımı ile ele alınmıştır.Araştırmada nicel verilerin çözümlenmesinde, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) bilgisayar programından yararlanılmıştır. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin problem çözme başarısı ve problem çözme becerisi düzeylerinin karşılaştırılmasında t testi uygulanmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesi ise betimsel analiz yaklaşımı ile ele alınmıştır.Araştırma sonunda deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin Problem Çözme Başarı Testi sontest puan ortalamalarının, öntest puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Problem çözme başarısına yönelik olarak, deney ve kontrol gurubu sontest puanları karşılaştırıldığında ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık belirlenememiştir. Deney grubunda yer alan öğrencilerin Problem Kurma Beceri Testi sontest puan ortalamalarının, öntest puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenirken, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin sontest puan ortalamalarının, öntest puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Problem kurma becerisine yönelik olarak deney ve kontrol gurubu sontest puanları karşılaştırıldığında ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Diğer yandan, deney grubunda yer alan öğrencilerin matematiğe yönelik görüşlerinde olumlu yönde farklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of mathematics teaching with problem posing approach on sixth grade students? problem solving success, problem posing abilities and views towards mathematics.In this research conducted about the mathematics teaching with problem posing approach on the sixth grade level, the pretest-posttest control group experimental model was used in order to determine the students? problem solving success and problem posing abilities. In order to study the effects of mathematics teaching with problem posing approach on students? views towards mathematics, qualitative data were collected with the interviews performed with the students in the experimental group. The research was conducted with two groups, one of which was the experimental group composing of 21 students and the other was the control group composing of 19 students, in Cengiz Topel Elementary School in Gölpazarı county of Bilecik provinceThe students in the experimental group were taught mathematics using problem posing approach while the ongoing teaching-learning process by the book continued for the students in the control group in the research. The ?Problem Solving Success Test? and ?Problem Posing Ability Test? prepared for the ?Decimal Fractions? subject from the Sixth Grade Mathematics Curriculum were applied by the researcher to both groups as the pretest before the teaching and as the posttest after the teaching. In addition, semi-structured interviews were performed with the students in the experimental group using the ?Interview Form about Mathematics? prepared by the researcher. The data collected from the interviews were assessed with a descriptive analysis approach.The SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) computer program was used for the analysis of the quantitative data in the research. T test was applied for the comparison of the problem solving success and problem solving ability levels of the students in the experimental and control groups. The qualitative data was analyzed with a descriptive analysis approach.It was found that the Problem Solving Success Test posttest grade averages of the students in the experimental and control groups were significantly higher than the pretest grade averages. When the posttest grades of the experimental and control groups regarding problem solving success were compared, a significant difference between the groups was not found. While the Problem Posing Ability Test posttest grade averages of the students in the experimental group were found to be significantly higher than the pretest grade averages, it was determined that the difference between the posttest grade averages and the pretest grade averages of the students in the control group was not significant. When the posttest grades of the experimental and control groups regarding problem posing ability were compared, a significant difference between the groups was found. On the other hand, it was found that there were positive differences in the experimental group students? views towards mathematics.