Lise son sınıf öğrencilerinin meslek seçimi kararlarında benlik algısının önemi
The decision of an occupational preference how importance for student's self-esteem who is in the final year of lisee
- Tez No: 296663
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Meslek Seçimi, Psikodrama, Selecting a Profession, Psychodrama
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada lise son sınıfa devam eden bir grup öğrencinin mesleki olgunlukları ve mesleki kararsızlıkları incelenmiştir. Mesleklerini seçmelerine çok az bir zaman kalmasına rağmen, seçimlerini netleştiremeyen gençler, karar aşamasında büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bu aşamada gençlere yapılacak yardımın iki temel yararı olacaktır: Birincisi, bir hedefin belirlenmesi ve meslek seçimine ilişkin kaygının azaltılması ile sınav hazırlıklarına destek olmak. İkincisi yaşamın en önemli kararında doğru seçimi yapmasını sağlamak. Araştırmanın birinci aşamasında İstanbul Ataşehir lisesinde okuyan 237 lise son sınıf öğrencisine Mesleki Olgunluk Ölçeği(Kuzgun ve Bacanlı, 2003) ve Mesleki Karar Envanteri (Çakır, 2003) uygulanmış, mesleki olgunluk ve mesleki kararsızlık düzeyleri ile bazı demografik özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Aynı grubun içinden seçilen 31 öğrencinin 15'i ile haftada bir kez iki saat süren toplam dört oturumluk bir psikodrama grup çalışması yapılmış, diğer 16 öğrenci kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Grup çalışmasının tamamlanmasının ardından 31 öğrenciye her iki ölçek sontest olarak tekrar uygulanmıştır. Öntest ve sontest sonuçları karşılaştırıldığında öğrencilerin mesleki kararsızlık düzeylerinde düşüş, mesleki olgunluk düzeylerinde ise yükselme tespit edilmiştir. Her iki bulgu da parametrik olmayan Wilcoxon Testi ile incelenmiş ve anlamlı bulunmuştur. Çalışmanın sonunda öğrencilerle yapılan birer saatlik görüşmede çalışma ile ilgili değerlendirmeleri bir kayıt cihazı yardımı ile metne geçirilmiştir. Öğrencilerin kendi ifadelerinde de çalışmadan çok yararlandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, final grade students career maturity and career indecision are examined. Although there was a little time to choose their occupation, student?s who couldn?t clarify their choises, are living through a great trouble. At this stage, there will be two main benefits of assisting the young people. First, determination of the aim and with decrease the anxiety on the choise of profession, support the exam preparations. Second, provide them to truest decision in the most important decision of life. At first step, 237 high school students studying in their final year in Istanbul Ataşehir High School, Career Maturity (Kuzgun ve Bacanlı, 2003) and scale of Career Decision (Çakır, 2003) has been applied, the level of Career Maturity and Career Indecision, associated with some emographical characteristics. A pyschodrama groupwork have been applied in four sessions, longing two hours to the 15 of 31 students chosen in the same group, other 16 students were in the same control group. After the completion of groupwork, both two scale applied to the students again as post-test. When the results of pre-test and post-test compared, students?s vocational indecision level declined and Profesional Maturity level increased. Both of these findings have examined with the nonparametric Wilcoxon Test and found meaningful. At the end of the research the one hour meeting with students, their assesments has been written in the text with the help of a recording device. As student?s own statements prove, they have been benefit from this work.