Osmanlı'nın Son Döneminden Cumhuriyet'e Türk donanması ve Refah Faciası
From the Last Period of Ottoman Empire to the Republic Turkish navy and Welfare Disaster
- Tez No: 296690
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Refah Faciası, Refah Şilebi, Denizaltı, Deniz Kuvvetleri, Bahriye, Donanma, Zeki Işın, Welfare Disaster, Welfare Freighter, Submarine, Naval Forces, Navy, Naval Force, Zeki Işın
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
Mondros Mütarekesi ile devrini kapatan Osmanlı Devleti, kara ordularında olduğu gibi zaten yok denecek kadar az olan deniz kuvvetleri de esir edilmiş, donanması Haliç'e, donanma silahları ise ambarlara kilitlenmiştir.Mücadeleden yılmayan bahriyelerin birçoğu Anadolu'ya geçerken, İstanbul'da kalanlar ise kurdukları gizli örgütlerle, Anadolu'nun kurtuluş mücadelesine iaşe, silah, cephane ve diğer ihtiyaçları sağlamaya çalışmışlardır. Ankara'ya ulaşan Bahriyelerin bazıları Ankara'da masa başı çalışma için kalırken, büyük bir kısmı ise sahillerde kurdukları gözetleme, indirme- bindirme, askeri okullar kurarak, Karadeniz hattından gelen her türlü envanteri Ankara'ya ulaştırarak, bazen de bir fiil savaşarak bu savaşa katkı sağlamışlardı.Cumhuriyetin ilanı ile yeni bir yapılanmaya giren yeni Türk Devleti, donanmaya da önem vermiş eldeki kıt imkânlarla çeşitli ülkelere deniz savaş araçları ürettirerek donanmayı yenilemeye çalışmıştır.İkinci Dünya Savaşı'nın yaklaştığını gören Türk Hükümeti, silah alımlarını hızlandırmış, bu amaçla İngiltere'ye 4 muhrip ve 4 denizaltı siparişi verilmiştir. İkinci Dünya Savaşının en kritik dönemi 1941 yılında bu gemilerin teslimi gündeme gelmiş bu amaçla subay, astsubay, asteğmen öğrenci ve gemi personelinden oluşan toplam 201 kişi eski bir şilep olan Refah Gemisi ile yola çıkartılmışlardır. Mersin'den 40 mil açığında denizden gelen bir torpil ile şilep ikiye bölünmüş ve toplam 168 kişi Akdeniz'in sularına gömülmüştür. Bir sal ve tahta parçaları ile 32 kişi ise kurtulmayı başarmışlardır.Türk Denizcilik Tarihine ?Refah Faciası? olarak geçen olay hala tam netliğini kazanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The ottoman empire which closed its age by the Mondros Truce, like land armies, also its naval forces which were low, were captured, its navy to Haliç, its navy?s weapons were locked in bunkers.Most of the naval officers who were heedless from conflict went to Anatolia, the others who stayed in İstanbul established secret organizations, so they helped Anatolia liberation conflict by giving feeding, weapon, munition and other demands. Some of the naval officers who reached to Ankara, stayed for the desk job in Ankara, most of them contributed to the war by building lookout, bringing down- loading at the beaches, by establishing military schools, by reaching inventory of all kinds which was coming from Black Sea line to Ankara, sometimes by fighting.New Turkish State Which entered a new restructuring by the proclamation of the republic, gave importance to the navy and wanted various countries to produce naval warfare tools for renewing its navy with limited opportunities.The Turkish government which saw the approach of the Second World War, expedited weapon procurement, for this reason, four destroyers and four submarines to Britain were ordered. The most critical period of the Second World War in 1941, delivery of these ships come to the fore, for this reason, total 201 people who included officer, noncommissioned officer, second lieutenant, student and ship personnels were set out by welfare ship which was an old cargo ship ? A torpedo and freighter which were coming from the sea (40 miles from Mersin) divided into two and total 168 people died in the Mediterranean. 32 people saved themselves by the help of a raft and wood items. The event which was known as `welfare disaster? in Turkish maritime history isn?t still exactly clear