Nizip-Söğütlü köyü folkloru
Folk of Nizip-Söğütlü village
  1. Tez No: 296689
  2. Yazar: YUNUS KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Derleme, Folklor, Halk Edebiyatı, Nizip, Söğütlü, Composition, Folk, Folk Literature, Nizip, Sogutlu
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Halkbilimi (Folklor), bir ülke veya bölge halkına ait maddi ve manevi alandaki kültürel ürünleri konu edinir. Bunları kendine özgü metotlarla sınıflandırır, çözümler ve yorumlar. Bu aşamaların sonunda bir birleşime varmayı amaçlar.Gaziantep ili Nizip ilçesine bağlı Söğütlü Köyü Folkloru adlı bu çalışmamızın konusu, bu köye ait geleneğe bağlı maddi ve manevi kültür ve bu kültürün mahsulleridir.Çalışmamızın ilk bölümünde Nizip ilçesine genel bir bakıştan sonra, araştırma sahasının tarihi, ekonomik ve sosyal yapısı da genel bir şekilde ele alındı. Çalışmamızın ikinci bölümünde hayatın geçiş dönemlerine ait derlediğimiz gelenek ve görenekler sıralandı. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, Söğütlü köyünde derlediğimiz Halk Edebiyatına ait manzum ve mensur eserlere değinildi.Diğer bölümlerde ise sırası ile: inanmalar, yöreye ait yemekler, çocuk oyunları ve mevsimlere yer verilmiştir.Çalışmamızın temel özelliği `derleme çalışması' olmasıdır. Bu sebeple derlenen anonim ürünlerin yanında, anonim türlerle ilgili tanımlamalar ve önceden yapılmış sınıflandırmalar ikinci planda tutulmuştur. Araştırma yaptığımız Söğütlü köyünde daha önce herhangi bir araştırma yapılmadığı için yöreye ait tüm derlemeler sözlü kültürde yaşadığı şekliyle, kaynak kişiler vasıtasıyla yansıtılmıştır. Çalışmamızın sonuna kaynakça ve kaynak kişiler listesi konulmuş olup, ilerleyen zamanlarda bu yöreyle ilgili yapılacak muhtemel araştırmalara ışık tutması amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
?Folklore? deals with material and moral cultural products those belong to people living in a country or in a certain area. It assorts those products with methods which are special to it, analyses and comments. At the end of these stages, it aims to reach a combination.The topic of this study is the culture of Sogutlu and material or moral products of their culture. In the first part of the study; dealt with historical, economical and social structure after a general survey. In the second part, traditions which are gathered and belonging to the transition periods are listed. In the third part, Folk Literature products written in verse and prose gathered in Sogutlu are dealt with. In the other parts, believes, traditional foods, child?s plays and seasons are mentioned. The basic feature of this study is that it is a kind of ?composition study?. Therefore, beside the gathered anonymous products, definitions about the anonymous products and classifications formed in advance are postponed. Since there is no other researches about Sogutlu except this study, all of the anonymous compositions in the district are reflected in the form of verbal culture via resource people.Affixing bibliography and resourse people?s names at the end of the study, it is aimed at contributing the possible following researches about the district.