Ceza Hukukunda haksız tahrik
Unjust provocation in Criminal Law
- Tez No: 296691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız Fiil, Haksız Tahrik, Hiddet veya Şiddetli Elem, Özel Haksız Tahrik, Tahrik, Hakaret, Tepki Fiili, Tepki Suçu, Tort, Unjust provocation, Dander or Severe Pain, Special Unjust Provocation, Provocation, Defamation, Counter Action, Counter Crime
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Modern ceza hukuku, suçun oluşabilmesi için failin sadece kanunda belirtilen fiili işlemesini değil, suça etki eden nedenleri ve kişinin davranışlarının yegâne kaynağı olan insan ruhunu da dikkate alır. Aksinin kabulü toplum içerisinde yaşayan, diğer insanlarla sürekli etkileşim içerisinde bulunan, aynı zamanda psikolojik bir yönü de olan insanı, dış etkenlerden hiç etkilenmeyen bir varlık olarak kabul etmek, manevi ve psikolojik yönünü tamamen inkâr etmek anlamına gelecektir. Ceza hukukunun insan psikolojisine verdiği önemin sonucu olarak, dıştan gelen bir etkinin kişiyi sürüklediği ruhsal duruma hukuken değer verilmesi sonucu, haksız tahrik altında suç işleyen failin cezası indirilmektedir. İşte ?haksız tahrik? ceza hukukunda bu felsefi anlayışın kurumsal kimliğe bürünmüş en önemli şekillerinden birisidir.Yeni Türk Ceza Kanunumuzda da eski kanunumuzda olduğu gibi genel hükümler içerisinde düzenleme alanı bulan haksız tahrik kurumu cezanın kişiselleştirilmesinde ve suçlunun kişiliğine uydurulmasında önemli araçlardan birisidir. Genel bir hafifletici sebep olan haksız tahrik, haksız bir fiilin neden olduğu hiddet ve şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen failin cezasının kanunda belirtilen oranlar dâhilinde indirilmesidir. Bu çalışmamızın amacı uygulamada çok sık karşılaşılan, ağır tahrik-hafif tahrik ayrımının kaldırılması ve indirim oranlarının artırılması ile daha da önem kazanan haksız tahrik kurumunu eski ve yeni düzenlemeleri ile kıyaslamak ve Yargıtay içtihatlarından da yararlanmak suretiyle açıklayıp net olarak ortaya koyarak uygulama ve öğretiye katkı sağlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
Modern criminal law not only takes into consideration the perpetrater?s commitment as a crime provisioned by law, but also the factors affecting crime and human spirit which is the only source of a person?s behavior. Assuming the opposite means to accept the human being, who lives in a community, is in continuous interaction with other people and also has a psychological aspect, not being affected by external factors and completely to deny the spiritual and psychological aspect of him.As a result of the value given by the criminal law to the human psychology and as a result of the value attached by law which leads to the state of mind by the effect coming from outside, punishment of the perpetrator who commits a crime under an unjust provocation is mitigated. This ?unjust provocation? in criminal law is one of the most important forms that the philosophical understanding impersonates to a corporate identity.As in our previous Criminal Code, unjust provocation which is regulated within the general provisions of new Turkish Criminal code numbered 5237 is one of the important tools of individualisation of the punishment and its adaptation to the personality of the criminal. Unjust provocation, a general palliative cause, is mitigation of the punishment within the ratios regulated in law of the perpetrator who commits a crime under the anger and violence emerged from an unjust action. The aim of this study is to compare the unjust provocation which gains importance as a result of abolishing the difference between grievous provocation ? light provocation with its previous and new regulations and benefiting from the case law of the Court of Cassation to explain neatly and thereby make contribution to the practice and theory.