Kanuni'nin oğlu Şehzade Mustafa olayı
Kanuni?s son Şehzade (Prince) Mustafa case
- Tez No: 296736
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şehzade Mustafa, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, İbrahim Paşa Makbul, Rüstem Paşa, Mahidevran (Gülbahar Sultan), Mihrimah Sultan, Manisa, Amasya, Konya, Şehzade Mehmet, Şehzade Selim, Şehzade Bayezid, Şehzade Cihangir, Kanuni Sultan Süleyman, Şehzade Mustafa, Hürrem Sultan, İbrahim Paşa Makbul, Rüstem Paşa, Mahidevran (Gülbahar Sultan), Mihrimah Sultan, Manisa, Amasya, Konya, Şehzade Mehmet, Şehzade Selim, Şehzade Bayezid, Şehzade Cihangir
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Osmanlı tarihinin pek çok hususunda olduğu gibi biyografi sahasın da eksikler bulunmaktadır. XVI. yy içinde yaşanan siyasi, sosyal ve mali olayların ele alınarak akademik seviyede incelenmesi ve ortaya konulması gerekmektedir. Yapılacak bu tür çalışmalarla Yeniçağ Tarihi'nin müphem bazı noktalarını aydınlatacağı aşikârdır. Kanuni, Osmanlı Devleti'ne en parlak devri yaşatmış etki sahibi hükümdarlarından biridir. Ne var ki Avrupalıların kendisinden ?Muhteşem? diye söz ettiği Kanuni saray içi entrikalar karşısında zaman zaman acze düşmüş ve o ana kadar hiçbir Osmanlı Hükümdarının vermediği bir karara imza atmıştır. Kendi öz oğlu Şehzade Mustafa'nın idamını kerhen de olsa onaylamış ve bu olaya tanık olmuştur.Bilindiği üzere Kanuni devri ile ilgili şimdiye kadar pek çok çalışma yapılmışsa da bizim amacımız tüm bu çalışmaları göz önüne alarak yerli ve yabancı vesika, kaynak ve eserlerin ışığında Şehzade Mustafa Olayı'nı incelemek olacaktır. Şehzade Mustafa Olayı'nı sadece saray entrikalarına bağlamadan gerçekleştiği dönemin sosyal ve ekonomik boyutu da ele alınması gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızı Bu ana hedefin ışığı altında üç bölüm halinde incelemeyi uygun bulduk. Birinci bölümde, Şehzade Mustafa'nın Hayatı, ikinci bölümde ise, Şehzade Mustafa Olayı, üçüncü bölümde, Şehzade Mustafa Olayı'nın sonuçları ve şehzadenin katli sonrasın da ortaya çıkan yeni dengeler ve sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Ottoman History has great inadeguacies in biography fields such as mast other subjects. Political, economic and social cases, in XVI. ceuntry, should be taken hold of and considered in academic details. These Works can be clear up some points of the History New Era. Kanuni had great affected sultan and Ottoman State experienced Grand era with him. Europeans called Kanuni ?manificient?, however, he has incapable in palace politics and put signature to a desicion that no other Ottoman Sultans done. He approved his own son Shahzadah Mustafa?s execute.As is known there be done many studies as yet, but our goalisto search Shahzadah Mustafa Case, with the help of native and foreign documents. Shahzadah Mustafa Case should be under debate, keeping out palace tricks, but be considered in economic and social extent. We found suitable to examin our study On three sections. In the first section it is Shown Shahzadah Mustafa?s life. The case of Shahzadah Mustafa is displayedin the second section. Results and new balances occured after Shahzadah?s murdered are presented in the third section.