Ticari uçaklarda kullanılan fren balata malzemeleri
Brake lining materials used in commercial aircrafts
- Tez No: 296860
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Aeronautical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Uçak Balataları, Fren Üniteleri, Karbon ve Metalik Diskler
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Zamanla ortaya çıkan yeni istekler ve ihtiyaçlar yeni tasarımları doğurmuş, her geçen gün gelişen havacılık sektörü daha büyük, daha hızlı, daha konforlu ve güvenli uçakları üreterek bu ihtiyaçlara cevap vermiştir.Günümüzde ses hızına yakın bir süratle ve 13000 metre irtifada uçabilen, 560 ton ağırlıkla havalanabilen uçaklar sefere verilmişken, bu büyüklük ve hızdaki araçların gerek yapısal parçalarında, gerekse komponentlerinde kullanılan malzemeler de durmaksızın gelişme göstermiştir. Bu gelişimi gösteren temel parçalardan biri de iniş takımları ve bileşenleridir. Özellikle frenleme de kullanılan disk ve balatalar bu gelişimden büyük oranda etkilenen en önemli komponentlerdir.Bu çalışmada ticari uçaklarda kullanılan fren sistemleri ve frenleme mekanizmalarına değinilmiş, bu amaçla kullanılan balata malzemelerinin kimyasal ve mekanik özellikleri, üretim yöntemleri, kullanım koşulları, uygulanan test ve muayeneler ile bakım-onarım çalışmaları anlatılmıştır. Araştırmaların devamında, belirlenen balata kompozisyonlarına bağlı olarak hazırlanan bileşimler ile metalik balata numuneleri üretilmiş ve çeşitli deneysel çalışmalar ile bu malzemeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Over the time, new demands and requirements bring into open to new designs. aeronautical sector, which grows day by day, have made the requirements by developing the faster, bigger, more comfortable and more reliable aircrafts.Nowadays there are kinds of aircrafts which can fly with a near to the speed of sound from 13000 altitudes with 560 tons of weight. There have been developments constantly such as big and fast craft?s structural parts and component materials. One of the major parts that show this development is a landing gear and its components. Especially the subcomponents; disc and lining which are used for breaking is the most effected and the most important part of the component.This research touches briefly on the brake systems and mechanism of commercial aircrafts breaking and it gets through to lining materials chemical and technical properties, production ways, usage conditions, applied tests and checks, and maintenance ? repair works. Afterwards of these investigations prepared combinations according to specified lining composition and metallic lining samples are produced beside these, parts are examined with various experimental works.Keywords; Aircraft Linings, Brake Unit, Carbon and Metallic Discs