H-düzlem horn anten ışımasının parametrik analizi
Parametric analysis of H-plane horn antenna radiation
  1. Tez No: 296882
  2. Yazar: OZAN YURDUSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERDAR TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik regülarizasyon yöntemi, Elektromanyetik dalga saçılımı, Horn antenler, Analytical regularization method, Electromagnetic wave scattering, Horn Antennas
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada H-düzlem horn antenin dalga kılavuzunun uzunluğu, genişliği, kanat uzunluğu, kanat açısı, duvar kalınlığı, beslemenin konumu gibi çeşitli parametrelerinin değiştirilmesi suretiyle antenin ışıma karakteristiğindeki değişimler sistematik olarak incelenmiştir. Bu tezde bununla birlikte, H-düzlem sektörel horn antenin ışıma karakteristiğinin incelenmesinde çoklu kaynak beslemesi, kanat duvarının yuvarlatılması ve oluk etkisi gibi parametrelerin de etkisi ele alınmıştır. E-polarizasyonlu dalga kırınım probleminin hızlı ve doğru bir şekilde çözülmesi için Analitik Regülarizasyon Yöntemi kullanılmıştır. Yapılan sayısal işlemlerin öncelikle analitik olarak olarak doğrulaması yapılmış ve seçilen horn anten geometrileri için hesaplanan alan paternleri gösterilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde, birinci ve ikinci tür denklem sistemlerinden bahsedilmiş ve Analitik Regülarizasyon Yöntemi hakkında genel bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde horn anten yapıları kısaca tanıtıldıktan sonra H-düzlem horn anten için temel analiz bilgileri verilmiştir.Üçüncü bölümde problem tanımlanmış ve Analitik regülarizasyon Yöntemi kullanılarak problemin çözümü için gerekli formülasyonlar ve çözümlemeler yapılmıştır.Dördüncü bölümde çeşitli horn antenlerin parametrizasyonları yapılmıştır. Parametrizasyon işleminden sonra yapılan analizler sonucunda elde edilen sayısal sonuçlar grafikler halinde gösterilmiştir.Beşinci ve son bölümde ise elde edilen tüm sonuçlar özetlenmiş ve bu sonuçlar hakkında gerekli yorumlamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work radiation characteristics of the H-plane sectoral horn antenna are investigated parametically by changing various parameters of the horn antenna such as the length and width of the waveguide, the length and angle of flare, wall thickness, position of the feeding in both x and y axis, systematically. Besides, In this thesis, radiation characteristics of H-plane sectoral horn antenna are also treated systematically by investigation of the multi source feeding, flare wall rolling and corrugating effects. The analytical regularization method (ARM) is used to solve the problem of E-polarized wave diffraction in a fast and accurate way. The numerical procedure is initially verified by the analytical solutions, and the calculated field patterns are presented for the selected horn antenna configurations.In first chapter of the this work, it is mentioned about equation systems of first and second kind and given fundementals of Analytical Regularization Method.In second chapter, after introducing the horn antennas briefly, theoretical informations about H-plane sectoral horn antenna are given.In third chapter, the problem is defined and formulations are done by using Analytical Regularisation Method to solve the problem.In fourth chapter, parametrization of various horn annennas are done. After parametrization, Numerical results that obtained from analyses are inticated wtih graphs.In fifth and the last chapter also, the results that obtained are summerized and comments about obtained resuts are done.