NTRU kriptosistemi
NTRU cryptosystem
  1. Tez No: 296883
  2. Yazar: SEVCAN TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ALİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: NTRU, Kafes Tabanlı Kriptosistem, Kafes Problemleri, Kafes Saldırıları, NTRU, Lattice Based Cryptosystem, Lattice Problems, Lattice Attacks
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kafes problemlerinin zorluğu açık anahtar kriptografisine yeni bir aday eklemiştir. Bu konuda, Ajtai-Dwork, GGH ve NTRU gibi birçok kriptosistem geliştirilmiştir. NTRU'nun anahtar üretimi, şifreleme ve deşifreleme işlemlerinin daha hızlı olması ve anahtar boyunun daha küçük olması nedeniyle en çok ilgi gören kafes tabanlı kriptosistemdir. Günümüzde NTRU üzerine çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir ve şimdiye kadar hiçbir güvenlik açığı bulunamamıştır. Bu tezin amacı, NTRU kriptosisteminin altında yatan matematiksel yapıyı ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Hardness of lattice problems has added a new candidate for public key cryptography. On this subject, several cryptosystems have been developed such as Ajtai-Dwork, GGH and NTRU cryptosystems. NTRU is the most attractive lattice based cryptosystem due to the fact that its key generation, encryption and decryption operations are relatively faster and key size is smaller. Today, researches have been extensively going on NTRU and any security issue has not been found so far. The aim of this thesis is to demonstrate the mathematical structure underlying NTRU cryptosystem.