Redoks aktif gruplar içeren ftalosiyaninler
Phthalocyanines with redox active groups
  1. Tez No: 296898
  2. Yazar: BURCU SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KASIM ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, Antrakinon, Elektrokimya, Spektroelektrokimya, Asimetrik Ftalosiyanin, Phthalocyanine, Anthraquinone, Electrochemstry, Spectroelectrochemistry, Unsymetric Phthalocyanine
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tetrapirol türevleri olarak gruplandırabileceğimiz porfirinler, porfirazinler, ftalosiyaninler ve tetrabenzoporfirinler son yıllarda hem temel hem de uygulamalı bilim için üzerinde önemle durulan konulardan birini oluşturmaktadır. Tamamen sentetik ürünler olan ftalosiyaninlerin boyarmadde ve pigment olarak kullanılması yanında güneş pili, fotoalgılayıcı, gaz sensör, sıvı kristal, katalizör olarak pek çok uygulaması da bulunmaktadır.Yeni sentezlenmiş ftalosiyanin komplekslerinin elektron transfer özelliklerinin incelenmesi ileri uygulamalarının çalışılabilmesi için gereklidir. Ftalosiyaninlerin elektron transfer özellikleri ftalosiyanin halkasının sahip olduğu konjuge ? elektron sistemi ile merkez metal atomu arasındaki etkileşime ve sahip oldukları sübstitüentin tür ve sayısına bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmada ilk olarak redoks aktif antrakinon grubu taşıyan yeni bir ftalonitril türevi, dietilmalonat ve 4-nitroftalonitrilden yola çıkılarak sentezlenmiştir. Bu maddenin metal tuzları varlığında siklotetramerizasyonu ile metalli ftalosiyaninler elde edilmiştir. Ayrıca redoks aktif grup taşıyan ftalonitril türevi ile 1,2-disiyanobenzenden yola çıkılarak asimetrik metalli ftalosiyaninin sentezi gerçekleştirilmiştir. Son olarak sentezlenen bu bileşiklerin elektrokimyasal ve spektroelektrokimyasal özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, porphyrins, porphyrazines, phthalocyanines and tetrabenzoporphyrins which are included as tetrapyrrol derivatives, take attention on themselves since they are used in both theoretical and practical sciences. Phthalocyanines that are completely synthetic materials are used as dye-sensitized solar cell, photosensitizer, gas sensor, liquid crystal, catalyst as well as dye and pigment.It is necessary to examine the electron transfer behaviour of newly synthesized phthalocyanine complexes in order to study further applications. Electron transfer behaviour of phthalocyanines change according to interaction of conjugated ? electron system with central metal atom and kind and number of substituent of phthalocyanine. In this study, firstly, a novel phthalonitrile derivative carrying redox active anthraquinone group was synthesized from diethylmalonate and 4-nitrophthalonitrile. Metallophthalocyanines were obtained its cyclotetramerization in the presence of metal salts. In addition, asymmetric metallophthalocyanine was synthesized from phthalonitrile derivative containing redox active group and 1,2-dicyanobenzene. At last, electrochemical and spectroelectrochemical properties of these compounds were investigated, comparatively.