Telsiz çoklu ortam algılayıcı düğüm tasarımı ve işletim sistemi uyarlaması
Design of a wireless multimedia sensor node and operating system port
  1. Tez No: 296939
  2. Yazar: ESRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. GÖKHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Telsiz Algılayıcı Ağlar, Telsiz Çoklu Ortam Algılayıcı Ağlar, AlgılayıcıDüğümler, Gömülü İşletim Sistemleri, Gömülü Sistemler, Wireless Sensor Networks, Wireless Multimedia Sensor Networks, SensorNodes, Embedded Operating Systems, Embedded Systems
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Son yıllarda çeşitli alanlarda ortam verisi toplama amacıyla telsiz algılayıcı düğümlerinkullanımı yaygınlaşmıştır. 1990'ların sonunda ise küçük boyutlu yeni nesil telsiz algılayıcıdüğümlerin geliştirilmeye başlanmasıyla bu teknolojinin kullanıldığı alanlar da hızla artışgöstermiştir. Telsiz algılayıcı ağlar ilk olarak askeri amaçlı savunma uygulamalarındakullanılmıştır. Günümüzde ise kullanım alanları arasında doğal yaşam alanlarının izlenmesi,tarım ürünlerinin gelişimlerinin izlenmesi, endüstriyel kontrol ve izleme sistemleri, evotomasyon sistemleri, güvenlik uygulamaları ve tedarik zinciri uygulamaları bulunmaktadır.Önceleri telsiz algılayıcı ağ sistemleri, algılayıcılar yardımıyla elde edilen ortam verilerininbelli aralıklarla bir merkeze iletimini sağlamaktaydı. Günümüzde ise ses ve görüntühaberleşmesi sağlayan elektronik birimlerin (kamera, mikrofon gibi) ucuzlaması veboyutlarının küçülmesi, algılayıcı ağların çoklu ortam verilerinin iletiminde kullanılmasınaimkan vermiştir.Bu tez çalışmasının temel amacı, ses haberleşmesi amacıyla kullanılabilecek yapıda bir telsizalgılayıcı düğüm tasarlamak ve bu düğümde çalışmak üzere seçilecek bir işletim sisteminidüğüme uyarlamaktır.Tez kapsamında ilk olarak geliştirilmiş diğer ses haberleşmesi sağlayabilen telsiz algılayıcıağlar ve bu ağların yapısında kullanılmış olan düğümler incelenmiştir. Bu incelemesonucunda tasarlanacak olan düğüm üzerinde kullanılacak elektronik birimler ve işletimsistemi belirlenmiştir.Telsiz algılayıcı ağlar için geliştirilmiş bir işletim sistemi seçilerek, tasarlanan düğümeuyarlanmış ve ses haberleşmesinin desteklenmesini sağlayacak gerekli sürücülerin yazılımıgerçeklenmiştir. Seçilen elektronik birimlerin ve gerçeklenen yazılımın denenmesi için bir testortamı edinilmiştir. Bu test ortamında yapılan denemeler sonucunda da düğüm tasarımıgeliştirilerek son halini almıştır.
Özet (Çeviri)
In the recent years wireless sensor nodes? usage on collection of environment data has beengrowing. In the late 90?s the modern deployment of small sensor nodes extended the usage ofthis technology to several areas. First examples of wireless sensor networks were built formilitary applications. Nevertheless in the present day wireless sensor networks are being usedin habitat monitoring, intelligent agriculture, industrial monitoring and control, homeautomation, security applications and assert tracking and supply chain managementapplications. Whilom wireless sensor networks have focused on applications where sensordata were reported periodically to a sink. Recent advances in electronical systems for voiceand video communications have enabled the use of wireless sensor networks in multimediaapplications.The aim of this project is to design a wireless sensor node with the ability of voicetransmission and to port an open source wireless sensor network operating system to thisnode.Initially we have analyzed several wireless sensor networks projects and nodes that are usedfor voice transmission. As a result, we have constructed the hardware architecture of our nodeand chosen components and the operating system that will be used.We ported the Contiki operating system to our node and added some drivers to support voicetransmission over the network. In order to test and improve the designed architecture and thesoftware developed we have used the MSP430F5438 experimenter board.