Bireysel emeklilik sistemi ve emeklilik yatırım fonlarında performansa bağlı risk analizi
Individual pension system and performance based risk analysis of pension investment funds
  1. Tez No: 296938
  2. Yazar: HALE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik ve bireysel emeklilik sistemi, emeklilik yatırım fonu, fon performans ve risk ölçüm yöntemleri, Social security and individual pension systems, pension investment fund, fund performance, risk measurement methods
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sosyal güvenlik sistemi ve daha sonra sosyal güvenlik sistemlerine destek olup onların bu açığı azaltmayı kendine hedef edinmiş olan bireysel emeklilik sisteminin ülkemizdeki işleyişi incelenmiştir. Çeşitli dünya ülkelerindeki uygulamalara da yer verilmiştir. Yapılan risk analizleri sayesinde emeklilik fonlarının getirileri ile fonların birim fiyatındaki değişikliklerin içerdiği riski, portföy riskini de dikkate alan bir performans değerlemesi yapılmıştır.Emeklilik fonlarının uzun vadeli bir finansal yatırım aracı olduğu, kısa vadede yüksek getiriden daha çok sürdürülebilir ve uzun vadeli tatminkar bir getiri imkanı sunduğu değerlendirilmektedir. Performans değerlendirme çalışmaları fonların genel olarak piyasa getirisinin bir miktar üzerinde performansa sahip olduğunu göstermektedir.Bireysel emeklilik sistemi kapsamında faaliyete geçen emeklilik yatırım fonlarının günlük birim pay değerleriyle hesaplanan getiriler ile 2008 Ocak ayından 2009 Aralık ayına kadar olan dönemde sergilemiş olduğu toplam riske göre performans ölçen modellerden Sharpe oranına göre performansları ölçülmüştür.Sistemde mevcut olan tüm emeklilik yatırım fonlarının 2010 Nisan sonu itibariyle fon büyüklükleri, 2009 yılına ait getirileri hesaplanmış, halka arz tarihlerinden 30 Nisan 2010 tarihine kadar olan getirileriyle ilgili çok sayıda sayısal sonuç elde edilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The functioning of the Turkish social security system and then individual pension system, with an aim to support these systems and reduce deficits. Implementations in various countries are also investigated. Performed risk analyses has allowed performance assessment that considers the risk of fluctuations in pension fund returns, fund unit prices and portfolio risk.Pension funds are considered to be long-term financial instruments, in that they yield sustainable earnings that are satisfactory in the long term rather than leading to high returns in the short term. Performance assessment studies show that these funds demonstrate performance that is slightly above market earnings in general.Using models that measure performance based on returns (calculated by the daily unit fund values of pension investment funds) began to be transacted together with the individual pension system and the total risk displayed between January 2008 and December 2009. Performances were assessed according to the Sharpe ratio.April 2010 figures were calculated for all pension investment funds existing in the system and their returns for 2009. In addition, many quantitative results regarding their total returns from the date of public offering until April 30, 2010, have been obtained and interpreted.