Fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri için optimum eğim açısının hesaplanması
Calculation of optimum tilt angle for photovoltaik solar energy systems
- Tez No: 296997
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KOCATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, fotovoltaik sistemler, güneş ışınımı, optimum eğim açısı, Renewable energy sources, solar energy, photovoltaic systems, solar radition, optimum tilt angle
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖDünya nüfusu son yıllarda büyük bir artış içerisindedir. Buna paralel olarak sanayileşme çabaları ve yatırımlarının yapılması enerji talebini arttırmaktadır. Bu enerji talebinin büyük bir kısmı yıllardır fosil yakıtlardan karşılanmaktaydı, fakat çevremize olan bilincin artması ve aynı zamanda fosil yakıtların yakın bir gelecekte tükenecek olması alternatif enerji kaynaklarına olan ilgiyi arttırmıştır.Alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve nükleer enerji dışında kullanılan tüm kaynakların temelinde güneş enerjisi yatmaktadır. Güneş enerjisinden faydalanabilmek için dünyamıza gelen güneş ışınımını (direkt, yayılı ve yansıyan) iyi analiz edebilmek gereklidir.Bu tez çalışmasında, güneş enerjisini irdeleyerek güneşten yararlanabilmek için gerekli olan güneş açılarının belirlenmesi ortaya konmuştur. Daha sonra yatay düzleme gelen ışınım bileşenlerine ayrıştırılmış ve son olarak da İstanbul ile aynı enlemde yer alan Boston şehri için sabit konumlandırılmış panellerin optimum eğim açısı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The world population has dramatically increased in recent years. Industrialization efforts and investments parallel to this population growth result in more demand of energy. Most of this demand has been fulfilled by fossil fuel. However, as people become more sensitive to environmental factors and also since those fossil fuel will be used up, the attention to renewable energy sources has increased.The core source of all energy sources except nuclear and geothermal energy is sun. To benefit from this huge energy capacity of sun, the radiation (direct, diffused and reflected) coming from sun needs to be analyzed very circumspectly.In this study of thesis, after giving some general information regarding solar energy, the necessary angles to obtain adequate benefit from sun?s radiation are mentioned. Additionally, the radiation coming to horizontal surface is separated into its components and finally, the optimum tilt angle of fixed positioned solar panels for Boston, which is on the same latitude as Istanbul is calculated.