Hidroelektrik santrallerinde governor kontrolü
Governor control in hydropower plants
- Tez No: 297037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK GÖRGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Hidroleektrik santral, governor kontrol, hız ve güç regülatörleri, frekans kontrol, Hydropower plants, governor control, speed and power regulators, frequency control
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında, hidroelektrik santrallerde govenor kontrolü için dinamik bir modelleme yapılmıştır. Governor kontrolü hız ve güç kontrolü olarak iki bölümde ayrı ayrı irdelenmiştir. Sistemin kontrolü basınçlı boru hattına ait dinamikler, wicket kapı pozisyonlama dinamikleri ve türbin sistemine ait dinamikler dikkate alınarak PID olarak yapılmıştır. Yapılan bu çalışma literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılmış ve tasarlanan kontrolcünün performansı irdelenmiştir. Ayrıca gerçek uygulamalardaki performans kriterleri irdelenerek, oluşturulan modelin gerçek sistemlere uygulanabilirliği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research work, a dynamic model is developped for the governor control in hydropower plants. Governor control considered as speed and power control in two seperate chapters. System control is done by PID controller taking in to account of the dynamics of pressure pipeline, wicket gate positioning and turbine system. In this study the performance of the controller compared with the similar studies in the literature and evaluated the performance of the designed controller. Furthermore the real systems performance criterias is analysed and according to this, the applicability of the modelled system to the real applications is considered.