Kapalı sitelerin sosyal ve mekansal yapısının Ankara örneğinde incelenmesi
Research on social and special structure of gated communities in Ankara keys
- Tez No: 297040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR BARKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kapalı site, sosyal- mekansal yapı, sosyal kutuplaşma, Gated community, social ? spatial structure, social polarization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kapalı site; çoğunlukla kentin yeni gelişim alanlarında yer alan, türdeş sosyo- ekonomik (üst gelir) gruplar tarafından kullanılan ve talep edilen, duvarlarla çevrili, çevresinden soyutlanmış, özel güvenlik birimleri ile kontrol edilen benzer konfor standartlarına sahip konutlar, özelleşmiş kamusal alan ve kamusal hizmetlerden oluşan sosyal kutuplaşmanın mekansal biçimlenişidir.Bu çalışmada kapalı sitelerin varoluş nedenlerinin, sosyo- ekonomik yapının mekansal yapıya etkilerinin ele alınıp tartışılması hedeflenmektedir. Kapalı sitelerle meydana gelen sosyal kutuplaşmanın yakın çevresindeki toplum ve mekan üzerindeki etkileri incelenecektir.Kapalı sitelerin tarihçesi ile birlikte kullanıcı profillerinin inceleneceği bu çalışmada kullanıcıların memnuniyeti, yaşam şekillerindeki, taleplerindeki değişim ve de dönüşüm de araştırılacaktır. Kapalı sitelerin insan yaşamındaki dönüştürücü rolü bir anket çalışması yöntemi ile belirlenebilir. Bütün araştırmalar Ankara ili örneğinde detaylandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Generally ?gated community? taking place privatized publıc area and publıc services have houses social polarizations spotial form which exist in new urban development areas. Also it consist of homogeneous socıo ?economıc upper level groups.and demand in, surround by walls, in isolated from environs, in controlled by private security units and finaly having to similar comfort standarts.In this work, existence of gated community are aimed to disscuss reasons about effects on socio ? economic structure. Also, it will be examined that social polarization reflects to gated community and the role of transformative to society and space.Together with the history of gated community, user profilles will be examined in this study. Pleosure of users, demand in life style. Transformative role of gated community in human beings living determined by a quastionaire work in amprical study methodology. In conclusion that all scientific examinations will be detailed in ankara urban metropoliten areas example.