Kendi başına beslenemeyen nörolojik hastalığı olan çocuklarda ,demir, folik asit ve B12 eksikliği
Iron, folic acit and B12 deficiency at children with neurologıcal illness, who can not feed himself
- Tez No: 297313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anemi, beslenme yetersizliği, B12 vitamini eksikliği, çocuk, demir eksikliği, folik asit eksikliği, malnütrisyon, nörolojik hastalık, Anemia, malnutrition, vitamin B12 deficiency, children, iron deficiency, folic acid deficiency, neurological disease
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nörolojik hastalığı olan çocuklarda beslenme ciddi bir sorundur. Beslenme problemi olan bu hastalarda malnütriyon, vitamin, mineral eksiklikleri ve anemi sık görülür. Aneminin nedeni; kronik hastalık, demir, folik asit ve B12 eksikliği olabilir.Bu çalışmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji polikliniğine ve servisine Haziran 2010- Aralık 2010 tarihleri arasında başvuran, beslenme problemi olan nörolojik hastalarda anemi ve bunun nedeni olabilecek demir eksikliği, folik asit ve B12 eksiklikleri prospektif olarak araştırıldı. Çalışmaya 30'u erkek, 20'si kız toplam 50 hasta alındı. Hasta grubu ile karşılaştırmak üzere 30'u erkek ve 20'si kız olmak üzere 50 kontrol grubu alındı. Tüm hastaların ve kontrol grubunun ağırlık, boy ve persentilleri ile birlikte, hemogram, demir, folik asit ve B12 vitamini çalışıldı. Hastaların 16'sında (%32) ağır malnütrisyon, 18'inde (%36) orta derecede malnütrisyon, 5'inde ise (%10) hafif malnütrisyon olmak üzere toplam 39'unda (%78) malnütrisyon vardı. Toplam 22'sinde (%44) laboratuar bulgularında anemi ya da Fe eksikliği, folik asit veya B12 vitamini yönünden anormallik tespit edildi. Bunların 9'u (%18) demir eksikliği anemisi, 4'ü (%8) anemi olmaksızın demir eksikliği, 5'i (%10) folik asit eksikliği, 1'i (%2) folik asit eksikliği anemisi, 6'sı (%12) kronik hastalık anemisi, 2'si (%4) B12 eksikliği,4'ünde (%8) ise demir eksikliği anemisi ve folik asit eksikliği birlikteliği vardı.Nörolojik hastalığa bağlı beslenme yetersizliği olan hastalarımızda malnütrisyon ve anemi oldukça sık görülmüştür. Bu grup hastalar da beslenmeye özel bir özen gösterilmeli ve anemi yönünden zaman zaman kontrol edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Nutrition among children with neurological disease is a serious problem. In these patients malnutrition, vitamin, mineral deficiencies and anemia are common problems. The reasons of anemia are chronic disease, iron deficiency, folic acid deficiency and vitamin B12 deficiency.In this study our aim was to investigate anemia and possible reasons such as iron deficiency, folic acid deficiency and vitamin B12 deficiency among patients with nutritional problems who admitted Kahramanmaras Sutcu İmam University, faculty of Medicine, policlinic and service of Child Neurology between June 2010 - December 2010. The study involved total 50 patients (30 male and 20 female). As control group 30 boys and 20 girls were involved the study as well. Weight, height, percentiles were noted and, complete blood count, iron, folic acid and vitamin B12 values were studied. Total 39 patients (78%) had malnutrition; among malnutrition patients 16 of them (32%) had severe malnutrition, 18 of them (36%) had moderate malnutrition and 5 of them (10%) had mild malnutrition. Total 22 patients (44%) had anemi, iron deficiency, folic acid deficiency or vitamin B12 abnormalities alone or with combination. 9 of 22 patients (18%) had iron deficiency anemia, 4 of 22 (8%) had iron deficiency without anemia, 5 of 22 (10%) had folic acid deficiency, 1 of 22 (2%) had folic acid deficiency anemia, 6 of 22 (12%) had anemia of chronic disease, 2 of 22 (4%) had B12 deficiency, 4 of 22 (8%) had both iron deficiency anemia and folic acid deficiency.In our patients with neurological disease nutritional deficiencies and anemia were quite frequent. This patients should get a special care for nutrition and should be checked periodically for anemia and nutritinal parameters.