İbandronat' ın rat tibia modelinde kırık iyileşmesi üzerine etkisi
Ibandronate effect on healıng ın rat tıbıa fracture model
  1. Tez No: 297312
  2. Yazar: ÖZER DÖKMECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT KALENDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, Rat, İbandronat, Fracture Repair, Ibandronat, Rat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüzde Ortopedi ve Travmatoloji Kliniklerinin uğraştığı konuların başında kırık ve kırık iyileşmesi bulunur. Kırık iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında ileri yaş, diyabet, anemi, vitamin eksikliği, tüberküloz, raşitizm, sigara, alkol alımı ve steroid kullanımı sayılabilir.İbandronat osteoporoz tedavisinde osteoklastları inhibe ederek etki eder. Osteoporoz ile birlikte kırık çok sık görülmektedir. Amaç ibandronatın kırık iyileşmesine etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada bir bifosfonat olan ibandronatın kaynama üzerine etkisi sıçan modeli üzerinde araştırılmıştır.60 adet Wistar-Albino tipi erkek sıçan Kontrol ve Çalışma (ibandronat) grubu olarak ikiye ayrıldı. Sedasyon anestezi altında tüm sıçanların sağ tibialarında üç nokta prensibi ile standart kapalı cisim kırıkları oluşturuldu. Kırık sonrası aynı günden başlamak üzere hayvanlar sakrifiye edilene kadar aylık ibandronat 250 ?gr/ay' dan hesaplanarak uygulandı. Eşit sayıda sıçanda kırık oluşturulduktan sonra, 2., 4. ve 6. hafta sonrası sakrifiye edilerek, kırık iyileşmesi araştırılmak üzere (biyomekanik, radyolojik ve histolojik) değerlendirildi.Biyomekanik, radyolojik ve histolojik inceleme sonucunda kontrol ve çalışma grubuna göre herhangi bir anlamlı fark saptanmadı.Bu bulgular neticesinde ibandronat' ın özellikle kemik kaynamasında etkisi olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, fracture and fracture healing is the main issue for Orthopedics and Traumatology Clinics. Age, diabets, anemia, vitamin defficiency, tuberculosis, rachitis, smoking, taking alcohol and steroid can be considered as factors which effect the fracture healing in a negative way.Ibandronate, inhibit the osteoclasts in the osteoporosis treatment. Fracture is mostly seen with the osteoporosis. The aim is to investigate the effects of ibandronat in the fracture healing. In this study, the aim is to investigate the effects of ibandronat, which is a bifosfonat, on fracture healing in an experimental rat model.60 male, Wistar-Albino rats were divided randomly two groups; as Control Group and the Ibandronat Group. Standart right tibia closed shaft fractures of all rats were established with the use of the three point bending device under sedation anesrhesia. Starting the same day after fracture until the rats were sacrificed monthly ibandronat 250 ?gr/month was administered.Equal number of rats were sacrificed 2, 4 and 6 weeks after the creation of fractures, to investigate fracture healing (biomechanical, radiological, histological) was evaluated.After the biomechanical, radiological and histological examination, according to Ibandronat and Control groups, were not found any significant difference.As a result of these findings, ibandronat is not particularly effective for bone union was undestood.