Dar açılı glokom ve pigmenter glokom olgularında ALPİ öncesi ve sonrasında ön kamara morfolojisinin scheimpflug kamera ile değerlendirilmesi
To evaluate the changes in the anterior segment morphology by scheimpflug camera before and after argon laser peripheral ıridoplasty in chronic angle closure glaucoma and pigmentary glaucoma.
- Tez No: 297341
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÖGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: chronic angle-closure glaucoma, pigmentary glaucoma, argon laser peripheral iridoplasty, scheimpflug camera imaging, anterior segment morphology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Kronik açı kapanması glokomu, pigmenter glokom ve pigment dispersiyon sendromlu olgularda argon laser periferik iridoplastinin etkinliğini ve argon laser periferik iridoplasti sonrası ön segment morfolojisindeki değişiklikleri değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Nisan 2008- Eylül 2011 tarihleri arasında kronik açı kapanması glokomu, pigmenter glokom ve pigment dispersiyon sedromu tanısı konarak argon laser periferik iridoplasti yapılan 13 hastanın 20 gözü prospektif olarak değerlendirildi. İşlem öncesinde ve işlemden 30 dk- 1 saat sonra scheimpflug görüntüleme yöntemiyle ön kamara derinliği, ön kamara hacmi ve ön kamara açı dereceleri değerlendirildi. Hastaların argon laser periferik iridoplasti işleminden önce, işlemden 1 hafta ve 1 ay sonra göz içi basınçları ölçüldü.Bulgular: İşlem öncesi ortalama göz içi basınçları 20,55 ± 8,14 mmHg, işlemden 1 hafta sonra 16,84 ± 5,38 mmHg ve 1 ay sonra da 18,14 ± 9,23 mmHg olarak bulundu. İşlem öncesine göre hem 1. haftada hem de 1. ayda göz içi basınçları istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüş gösterdi. Argon laser periferik iridoplasti öncesinde hastaların ortalama ön kamara derinliği 2,19 ± 0,71 mm, ön kamara hacmi 79,78 ± 22,72 mm3, üst kadran açısı 48,78 ± 8,660, alt kadran açısı 52,16 ± 10,240, temporal kadran açısı 47,06 ± 6,230, nazal kadran açısı 47,06 ± 6,220 olarak ölçüldü. İşlemden sonra ise ortalama ön kamara derinliği 2,13 ± 0,70 mm, ön kamara hacmi 83,00 ± 12,69 mm3, üst kadran açısı 48,22 ± 8,550, alt kadran açısı 49,11 ± 7,970, temporal kadran açısı 47,24 ± 6,580, nazal kadran açısı 46,53 ± 5,370 olarak tesbit edildi. İşlem sonrası ortalama ön kamara derinliği anlamlı derecede azaldı.Sonuç: Argon laser periferik iridoplasti kronik açı kapanması glokomunda, pigmenter glokomda ve pigment dispersiyon sendromunda ön segment morfolojisinde anlamlı değişiklik oluşturmasa bile etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluating the changes in the anterior segment morphology after argon laser peripheral iridoplasty and the efficacy of argon laser peripheral iridoplasty in chronic angle closure glaucoma, pigmentary glaucoma and pigment dispersion syndrome.Materials and methods: Twenty eyes of 13 patients which were diagnosed chronic angle-closure glaucoma, pigmentary glaucoma and pigment dispersion syndrome were evaluated prospectively. Anterior chamber depth, anterior chamber volume and degree of anterior chamber angle were evaluated by rotating scheimpflug monitoring before and 30 minutes-1 hour after the procedure. The intraocular pressures were measured with Goldmann applanation tonometry before and 1 week- 1 month after argon laser peripheral iridoplasty.Results: The mean intraocular pressure was measured 20,55 ± 8,14 mmHg, 16,84 ± 5,38 mm Hg, 18,14 ± 9,23 mm Hg before the procedure, 1 week and 1 month after treatment, respectively. The intraocular pressure decreased after 1 week as well as 1 month, significantly compared to the pre-treatment situation. Before argon laser peripheral iridoplasty, mean anterior chamber depth was 2,19 ± 0,71 mm, anterior chamber volume was 79,78 ± 22,72 mm3, angle of the upper quadrant was 48,78 ± 8,660, angle of the lower quadrant was 52,16 ± 10,240, angle of the temporal quadrant was 47,06 ± 6,230 and the angle of nasal quadrant was 47,06 ± 6,220. After the procedure, the mean anterior chamber depth became 2,13 ± 0,70 mm3 volume of the anterior chamber became 83,00 ± 12,69 mm3, angle of the upper quadrant became 48,22 ± 8,550, angle of the lower quadrant became 49,11 ± 7,970, the temporal quadrant angle became 47,24 ± 6,580 and the nasal quadrant angle became 46,53 ± 5,370. The average anterior chamber depth decreased significantly after the procedure.Conclusion: Argon laser peripheral iridoplasty is an effective and reliable method although it does not create a significant change in the morphology of the anterior segment in chronic angle-closure glaucoma, pigmentary glaucoma and pigment dispersion syndrome.