Vitiligolu hastalarda düzenleyici T hücrelerinin varlığının immünohistokimyasal yöntemle araştırılması
Investigation of presence regulatory T cells in patients with vitiligo immunohistochemicaly
  1. Tez No: 297386
  2. Yazar: MEHTAP KIDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ANIL KARABULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitiligo, patogenez, düzenleyici T hücreleri, Foxp3, interlökin-10, transforme edici büyüme faktörü-beta, Vitiligo, pathogenesis, regulatory T cells, Foxp3, interleukin-10, transforming growth factor-beta
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Düzenleyici T (Treg) hücreleri; timusta elimine edilemeyen ve kişinin kendi yapılarına karşı saldırgan özellik taşıyan öze tepkili (?self? reaktif) T hücrelerini kontrol altında tutarak immün sistemin homeostazisine katkı sağlamaktadır. CD25 yüzey belirteci ve Foxp3 (?Forkhead box protein 3?) nükleer transkripsiyon faktörü ekspresyonu ile karakterize olan Treg hücrelerinin eksikliğinin otoimmün ve inflamatuvar süreçlerin başlamasına zemin hazırladığı gösterilmiştir. Günümüzde Treg hücre yetersizliğinin vitiligo patogenezindeki önemini sorgulayan az sayıda çalışma bulunmaktadır.Bu çalışmada; vitiligolu olgulara ait lezyonlu ve lezyonsuz deri örnekleri ile normal deri kesiti içeren kontrol materyallerinde; Treg hücreleri ve bu hücrelerin temel sitokinleri olan interlökin-10 (IL-10) ve transforme edici büyüme faktörü (TGF)?beta'nın doku dağılımları belirlenerek örnekler arası istatistiksel karşılaştırma yapılması hedeflenmiştir. Çalışma hipotezi; vitiligolu hastalara ait kesitlerde Foxp3 ekspresyonu ile kendisini gösteren Treg hücrelerinin (öncelikle) lezyonel deride; lezyonsuz ve kontrol materyallerine göre düşük olması nedeniyle otoimmün sürecin gelişmiş olması olasıdır. Çalışmaya;lokal etik kurul onayı alındıktan sonra Kırıkkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar AD polikliniğine başvurarak, tanısı klinikopatolojik olarak doğrulanmış olan, 30 gönüllü, erişkin, vitiligolu olgu davet edilmiş, onam formlarını onaylayan hastalara ait deri örnekleri hasta grubu materyallerini oluşturmuştur. Hasta grubunda; yaşları 18-63 yıl arasında değişen, 13 erkek, 17 kadın, 16'sı vitiligo vulgaris, 11'i akrofasiyal vitiligo, 3'ü universal vitiligo tipte vitiligo olgusu yer almaktadır. Kontrol grubu materyalleri olarak KÜTF Patoloji AD arşivinde yer alan 30 benign melanositik nevüs olgusunun eksizyon örneklerindeki normal deri alanları değerlendirilmiştir. Tüm örnekler standart immünohistokimyasal yöntemi ile CD4, CD25, Foxp3, IL-10, TGF-â için boyanarak değerlendirilmiştir.Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında vitiligo lezyonlu ve lezyonsuz deri örneklerinde Foxp3 ve CD4 ekspresyonunda düşüklük, TGF-â ekspresyonunda yükseklik izlendi. CD25 ekspresyonu düzeyleri hem lezyonlu hem de lezyonsuz deride kontrollerden daha düşükken; lezyonsuz deride lezyonlu deriye göre daha yüksekti. IL-10 epidermal düzeyleri lezyonsuz deride kontrol grubuna göre dermiste kontrol grubunda lezyonsuz deri örneklerine göre daha yüksek bulunmuştur. İmmünohistopatolojik veriler ile hastalık süresi, otoimmün hastalık öyküsü hastalık yaygınlığı, aktivite skoru, Koebner fenomeninin varlığı arasında korelasyon saptanmamıştır.Bu çalışma ile vitiligoda Treg hücrelerinin ve temel sitokini olan IL-10 eksikliğinin otoimmün süreçlere katkı sağladığını destekleyen sonuçlar edilmiştir. Bununla birlikte vitiligo etyopatogenezinde Treg hücrelerinin rolünü ortaya koyacak ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Regulatory T cells (Treg); contribute the immune system homeostasis by controlling the self reactive T cells that could not be eliminated in timus with aggressive features towards one's own structures. Deficiency of Treg cells; characterized by CD25 and Foxp3 (Forkheadbox protein 3) nuclear transcription factor expressions, are shown to lend basis to start the autoimmune and inflammatory processes. Currently there are only a few studies questioning the importance of pausity of Tregs in vitiligo pathogenesis.In this study; we intended to find out the tissue distribution of Treg cells and their basic cytokines: interleukin-1 (IL-10) and transforming growth factor (TGF)-beta, among the lesional and non-lesional skin sections of the vitiligo patients, also the normal skin sections as the control materials to be compared with statistically. The hypothesis of this study is that; The autoimmune process in vitiligo possibly occurs due to pausity/deficiency of Treg cells/cytokines manifested with lower expression of Foxp3 in (primarily) the lesional skin of the vitiligo patients than the non-lesional and control skin. Following the local ethics committee approval, the patients previously attended to the University of Kirikkale, Medical School (KUTF), Dermatovenereology Dept. diagnosed clinicopathologically as vitiligo were invited to the study. The patients group was composed of 30 adult volunteers (17 women/13 men) with vitiligo (16 vitiligo vulgaris, 11 acrofacial vitiligo and 3 vitiligo universalis), aged between 18-70 years who signed informed consent. As the control group; 30 normal skin sections obtained from the perilesional regions of the excision samples of benign melanositic nevii were selected from the archives of the KUTF Dept. of Pathology. All sections were stained for CD4, CD25, Foxp3, IL-10, TGF-ß with standart immunochemical protocols and analysed.Compared with the control group, the lesional and non-lesional skin sections of the vitiligo group showed a lower expression profile for Foxp3 and CD4 and an higher expression for TGF-ß. The expression of CD25 in lesional and non-lesional skin were lower than the controls whereas higher expressions were observed in non-lesional skin than the lesional sites. IL-10 levels were significantly lower in the samples of lesional skin compared with the non-lesioned skin. The IL-10 expressions were higher in the epidermis of the lesional skin. Contrarily the expression levels were higher in the dermis of the control group compared with vitiligo lesions. In the study group, there were no corelation between; CD4, CD25, Foxp3, IL-10 and TGF-ß expressions with the duration of disease, autoimmune disease history, disease activity score or Koebner positivity.In this study; supporting results are obtained about that the pausity of Treg cells and their main cytokine Il-10, contributing to the autoimmune processes in vitiligo. However there seems further studies are required to reveal the evidence for the role of Treg cells in vitiligo pathogenesis.