Vitiligolu hastalarda serum adipokin düzeyleri (Leptin, adiponektin) ve insülin direncinin araştırılması
Evaluation of serum adipokine levels (Leptin, adiponectin) and insulin resistance in vitiligo patients
- Tez No: 663559
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE SERARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: adiponektin, insülin direnci, leptin, metabolik sendrom, tümör nekroz faktörü, vitiligo, adiponectin, insulin resistance, leptin, metabolic syndrome, tumor necrosis factor, vitiligo
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Vitiligo patogenezinde inflamasyonun rol oynadığı düşünülmektedir. Son yıllarda, adipokin dengesindeki düzensizlik inflamasyon, metabolik sendrom ve takiben gelişen hastalıklar ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışma, vitiligo hastalarında metabolik sendrom (MetS) bileşenlerinin varlığını ve insülin direncini (IR) belirlemeyi ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca vitiligo hastalarında serum leptin, adiponektin, tümör nekroz faktörü-α (TNF-α) düzeylerinin belirlenmesi ve hastalık aktivitesi ve yaygınlığı ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Mustafa Kemal Üniversitesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran 37 vitiligo hastası (20 erkek, 17 kadın) ve 32 sağlıklı birey (16 erkek, 16 kadın) dahil edilmiştir. Katılımcıların VKİ (vücut kitle indeksi) hesaplanarak, kan basıncı ve bel çevreleri ayrı ayrı ölçülmüştür. Serum HDL-kolesterol, trigliserid (TG), insülin, TNF- α, leptin ve adiponektin düzeyleri değerlendirilmiştir. IR, homeostatik model değerlendirmesi (HOMA) metodu ile belirlenmiştir. Bulgular: Vitiligo ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet ve VKİ açısından anlamlı fark izlenmemiştir. Hasta grubunun %10,8'inde (n=4), kontrol grubunun %9,3'ünde (n=3) MetS saptanmıştır. MetS komponentleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Leptin (9,07±3,44) ve insülin (8,54±5,09) düzeyleri ve HOMA-IR (1,82±1,23) değerleri vitiligo hastalarında anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,004; p=0,041; p=0,041). Vitiligo hastalarında kontrol grubuna göre adiponektin düzeyleri düşük ve TNF-α düzeyleri yüksek bulunmuş olmasına karşın iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir (sırasıyla p=0,885; p=0,110). Hastalık aktivitesi ve yaygınlığı ile serum adipokin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Proinflamatuar etkili leptinin yüksek bulunması vitiligo patogenezinde inflamasyonun rol oynadığı hipotezini desteklemektedir. HOMA-IR değerlerinin ve leptin düzeylerinin her ikisinde de görülen yükseklik vitiligonun insülin direnci ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Inflammation is thought to play a role in the pathogenesis of vitiligo. In recent years, irregularity in the adipokine balance has been associated with inflammation, metabolic syndrome, and subsequent diseases. This study aimed to determine the presence of metabolic syndrome (MetS) components and insulin resistance (IR) in vitiligo patients, and to compare with the healthy control group. Also, it has aimed to determine serum leptin, adiponectin, tumor necrosis factor-α (TNF-α) levels in vitiligo patients, and to evaluate their association with disease activity and distribution. Method: This prospective study included 37 vitiligo patient (20 male, 17 female) and, 32 healthy individual (16 male, 16 female) who were admitted to Dermatology Outpatient Clinic of Mustafa Kemal University. BMI (body mass index) of the participants were calculated, blood pressure, and waist circumference were measured individually. Serum HDL-cholesterol, triglyceride (TG), insulin, TNF-α, leptin, and adiponectin levels were evaluated. IR was determined by the homeostatic model assessment for insulin resistance (HOMA) method. Results: There were no significant differences between vitiligo and control groups in age, gender, and BMI (p=0,704; p=0,737; p=0,539, respectively). MetS was detected in 10.8% (n=4) of the patient group and 9.3% (n=3) of the control group. There was no statistically significant difference in components of MetS between patients and controls. Leptin (9,07±3,44) and insülin (8,54±5,09) levels and HOMA-IR (1,82±1,23) values were significantly higher in vitiligo patients (p=0,004, p=0,041, p=0,041, respectively). Adiponectin levels were low and TNF-α levels were high in vitiligo patients compared to the control group, but there was no statistically significant difference between the two groups (p=0,885, p=0,110). Serum adipokine levels were not significantly correlated with disease activity and distribution. Conclusion: The high leptin levels, which have a pro-inflammatory effect, support the hypothesis that inflammation plays a role in the pathogenesis of vitiligo. The elevation of both HOMA-IR values and leptin levels indicated that vitiligo accompanied by IR.