Ratlarda curcumin'in kolon anastomozu iyileşmesi üzerine etkinliğinin araştırılması
The effect of curcumın on the healıng of colonıc anastomosıs ın rats
  1. Tez No: 297449
  2. Yazar: MEHMET ALİ YAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anastomoz, kolon, yara iyileşmesi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kolon anastomoz kaçakları cerrahide önemli morbidite ve mortalite nedenleridir. Bu calışmamızda amacımız curcumin'in sıçanlarda kolon anastomozu iyileşmesi üzerine etkisini incelemektir.Çalışma Trakya Üniveritesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma Biriminde yapıldı. 28 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar 4 gruba ayrıldı (n:7). Tüm gruplara distal colon anastomozu yapıldı. Grup 1 ve 2'ye postop 3. gün, grup 3 ve 4'e postop 7. gün; anastomoz patlama basıncı, perianastomotik doku hidroksiprolin düzeyi, kan glutatyon, malonil dialdehit düzeyi ve perianastomotik doku histopatolojik değerlendirme skorlarına bakıldı. Grup 2 ve 4'e 1 hafta boyunca orogastrik tüp ile oral 200 mg/kg/gün curcumin verildikten sonra anastomoz yapıldı. Patlama basınçları curcumin verilen gruplarda verilmeyen gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmustur (p0.05).Sonuç olarak curcumin verilen gruplardaki anastomoz patlama basınçlarındaki artıslar curcumin'in kolon anastomozu iyilesmesine katkısı olabileceğini düsündürdü.
Özet (Çeviri)
Leakage of colonic anastomosis is an important factor for mortality and morbidity in surgery. In this article, we investigate the effect of curcumin on the healing of colonicanastomosis in rats.The study was carried out at Trakya University Experimental Research Center. Sprague-Dawley rats were used in this study. The rats were divided into 4 groups (n:7). The distal colon was anastomosed in the each groups. Anastomosis bursting pressure, the level of perianastomotic tissue hydroxiprolin, the level of blood glutathione and malonyl dialdehyde, and the score of histopathological evaluation of perianastomotic tissue were measured on the postoperative 3rd day in the group 1 and 2, on the postoperative 7th day in the group 3 and 4. The colon was anastomosed after 1 week of oral 200 mg/kg/day curcumin administration via orogastric tube in the group 2 and 4.