Doğumsal epiforada patolojilerin yeri ve tedavi yaklaşımlarının sonuçları
The ımportance of pathologıes ın congenıtal epıphora and results after varıous approaches to treatment
  1. Tez No: 297448
  2. Yazar: DİLEK BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SAİT ERDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Punktum, kanalikül, nazolakrimal kanal, basınçlı lavaj, sondalama, Punctum, canaliculus, nasolacrimal duct, forced lavage, probing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Lakrimal drenaj sistem patolojilerinin anatomik lokalizasyonlarına göre gruplandığı doğumsal epifora yakınmalı olgularda farklı yaş gruplarında, farklı yöntemlerle (masaj+ medikal tedavi, punktoplasti+lavaj, basınçlı lavaj, sondalama) elde edilen sonuçları incelemek amacıyla; 2000-2010 yılları arasında doğumsal epifora yakınmasıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvurarak, Orbita Birimi'nde tetkik ve tedavi uygulanan olgulardan düzenli olarak kontrole gelen toplam 161 olgunun 195 gözü çalışma kapsamında değerlendirildi.Doğumsal epifora tanılı olgular, uygulanan tedavi yöntemine göre Masaj+Medikal Tedavi Uygulanan (Grup 1) ve Cerrahi Tedavi Uygulanan (Grup 2) olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. İlk grupta masaj+medikal tedavi uygulanan 72 olgunun 80 gözü, ikinci grupta da cerrahi tedavi uygulanan 89 olgunun 115 gözü vardı. Cerrahi tedavi uygulanan olgular (Grup 2) lakrimal drenaj sistem patolojisi üst seviyede olanlar (punktum, kanalikül) Grup 2a ve lakrimal drenaj sistem patolojisi alt seviyede olanlar (nazolakrimal kanal) Grup 2b olmak üzere epifora nedenine göre iki alt gruba ayrıldı. Grup 2a'daki olgulara punktoplasti+lavaj, basınçlı lavaj ve sondalama olmak üzere farklı yöntemler, Grup 2b'deki olgulara ise lavaj, basınçlı lavaj ve sondalama olmak üzere 3 aşamalı cerrahi tedavi uygulanmıştır.Masaj tedavisinde başarı oranı ilk 12 ayda çok yüksek olup, iyileşme en sık 6. ay civarında görüldü. Olgular içinde en sık nazolakrimal kanal tıkanıklığı, daha az olarak da punktum ve kanalikül anomalisi görüldü. Cerrahi tedavi uygulananların sonuçları değerlendirildiğinde, başarı punktum ve kanalikül anomalisi olanlarda, sadece nazolakrimal kanal tıkanıklığı olanlardan daha düşüktü. Punktum anomalisi olanlarda punktoplasti+lavaj başarı oranının % 60 olduğu, kanalikül anomalisi olanların kanalikül dilatasyonu ve basınçlı lavaj ile % 94'ünün açılabildiği görüldü. Nazolakrimal kanal tıkanıklığı olanlarda sondalama öncesi uygulanan basınçlı lavaj başarı oranı % 97.2, basınçlı lavaj ile açılmayan ve sondalama uygulananlarda başarı oranı ise % 97.7 olarak bulundu.Sonuç olarak doğumsal epiforada nedene göre tedavi noninvazivden başlanarak diğer aşamalara geçilerek uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
With an aim to study the results of patients in different age groups treated using different techniques (massaging+medical treatment, punctoplasty, lavage, forced lavage, probing),195 eyes of 161 patients with pathologies of the lacrimal drainage system grouped according to the anatomic locations who were examined and treated, and had regular follow up between the years 2000-2010 at the Orbital Unit of the Ophthalmology Department of the Faculty of Medicine Trakya University were included in the trial.The patients with congenital epiphora were assigned into two different groups according to the kind of treatment received as follows: the massaging+medical treatment group (group 1) and the surgical treatment group (group 2). In the massaging+medical treatment group and the surgical treatment group 80 eyes of 72 patients and 115 eyes of 89 patients respectively were studied. In the surgical treatment group (group 2), patients with upper level lacrimal drainage system pathologies (punctum, canaliculus) were further grouped as 2a and patients with lower level lacrimal drainage system pathologies (nasolacrimal duct) were grouped as 2b in accordance with the cause of epiphora. In patients in group 2a, different procedures were performed that is punctoplasty +lavage, forced lavage and probing. In patients in group 2b, three-phased surgical procedures namely lavage, forced lavage and probing were perfomed.The rate of success using massaging was high during the first 12 months and the most improvement was seen around the 6th month. Nasolacrimal duct obstruction was the most frequently seen anomaly whereas anomalies of the punctum and canaliculus were rarely seen. When results of patients treated using surgery were analized it was found that the rate of success in patients with punctum and canaliculus anomalies was lower compared to that in patients with nasolacrimal duct obstruction. While 60 % of punctum anomaly patients and 94 % of canaliculus anomaly patients were succesfully treated using punctoplasty+lavage and forced lavage respectively. The rate of success in patients with nasolacrimal duct obstruction was 97.2 % among those treated using forced lavage and 97.7 % among those treated using probing. In conclusion appropriate treatment procedures, starting with the noninvazive ones, should be chosen according to the cause of congenital epiphora.