Türkiye'de balıkçılık yönetimindeki kota uygulamaları
Quota applications of fisheries management in Turkey
- Tez No: 297562
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞEREF KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Orkinos (Thunnus thynnus L, 1758), beyaz kum midyesi (Venüs gallina L, 1753), hamsi (Engrailus encrasicolus L, kota, bireysel devredilebilir kota, Balıkçılık yönetimi, Türkiye, Bluefin tuna (Thunnus thynnus L, 1758), baby clam (Venüs gallina L, 1753), anchovy (Engrailus encrasicolus L, quota, individual transferable quota (ITQ), fisheries management, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de balıkçılık yönetiminde uygulanan av kotaları incelenmiştir. Türkiye'de ton balığı (Thunnus thynnus L., 1758) ve beyaz kum midyesi (Venüs gallina L., 1753 ) türlerine toplam av miktarı kotası ve hamsi (Engrailus encrasicolus L.,1758) ile ilgili günlük av miktarı kotası uygulanmaktadır.Ton balığı (orkinos) av miktarı kotaları Uluslar Arası Atlantik Ton Balıkları Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından dağıtılmaktadır. Türkiye, ICCAT'a 2003 yılında üye olmuştur. Türkiye kendi kotasını 2004 yılından itibaren kullanmaya başlamıştır. Türkiye'ye 2009 yılında tahsis edilen kota, 683 ton'dur. Türkiye kendisine tahsis edilen orkinos kotasını 98 adet balıkçı gemisine dağıtmıştır. Orkinos kotası kullanan tekneler, 12 m'den büyüktür. Kendisine orkinos kotası dağıtılan balıkçılar, bu kotalarını devredebilmektediler. Balıkçılara dağıtılan ton balığı av kotaları; seyir defterleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (TKB) Su Ürünleri Bilgi İşlem Sistemi (SUBİS), satış kayıtları, orkinos çiftlikleri ve işleme tesisleri vasıtasıyla izlenmektedir.Beyaz kum midyesine ilişkin toplam av miktarı kotası, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında tesis edilmiştir. Beyaz kum midyesi için uygulanan av miktarı kotası, 35.000 ton/yıl'dır. Bu kota toplam 60 balıkçı teknesine dağıtılmıştır. Kum midyesine ilişkin toplam av kotasının takibi; karaya çıkarılan toplam av miktarı, satış kayıtları ve SUBİS yoluyla yapılmaktadır.Hamsi avcılığında günlük av miktarına ilişkin kota, ilk defa 2008-2009 av mevsiminde tesis edilmiştir. Hamsi avlayan teknelere boy büyüklüğüne göre 15 m'den küçükler günde 250'den, 50 m'den büyük avlama tekneleri de günde 900 kasa veya kutudan daha fazla balık karaya çıkaramamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In this study, fishing quotas applied in Turkish fisheries management system has been examined. Fishing quotas are implemented for three commercial species in Turkey; bluefin tuna (Thunnus thynnus L., 1758), baby clam (Venüs gallina L., 1753 ) and anchovy (Engrailus encrasicolus L.,1758).The catch quotas for tuna fish have been allocated by International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT). Turkey has become member of ICCAT in 2003. Turkey has started to utilize her catch quota as from 2004. 683 metric tonnes of bluefin tuna (BFT) catch quota has been allocated to Turkey in 2009. Turkey has distributed her catch quota to 98 fishing vessels. Fishing vessels utilizing individual fishing quotas (IFQ) are above 12 meters overall length. Fishermen having assigned individual catch quotas are able to voluntarily transfer their IQs to other vessels. Monitoring of the distributed IQs to fishing vessels are made through logbooks, Fisheries Information System (FIS-SÜBİS), sales notes at BFT fattening farms and processing plants.The second species applied catch quota in Turkey has been baby clam, to which Ministry of Agriculture and Rural Affairs (MARA) have established in 2008 an IQ. A total of 35.000 metric tonnes catch quota is applied for baby clam annually. This IQ had been distributed to 60 fishing vessels. Monitoring of the fishing quota for baby clam is carried out through sales notes, total catches and Fisheries Information System (FIS-SÜBİS).Daily catch qoutas towards anchovy has been established for the first time in 2008-2009 fishing season. Anchovy fishing vessels are not allowed to landings more than 250 boxes if overall length (LoA) is less than 15 meters; or more than 900 landing boxes or crates if greater than 50 meters LoA.