Soğuk cam serada kaya yünü, perlit, zeolit, cibre ve toprakta yetiştirilen kıvırcık baş salatada gelişme ve verimin karşılaştırılması
The comparison of growth and yield of crisphead lettuce grown in rockwool, perlite, zeolite, grape marc and soil in the cold glasshouse
- Tez No: 297643
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET VARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kaya yünü, cocopeat, perlit, cibre, topraksız kültür, kıvırcık baş salata, Rockwool, cocopeat, perlite, grape marc, bag culture, crisphead lettuce
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu deneme, Bahçe Bitkileri Ana Bölümü'ne ait soğuk cam serada 2010 yılında Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yürütülmüştür.Denemede, günümüzde kullanılan topraksız tarım ortamları gelişme ve verim açısından karşılaştırılmış, ortamların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları saptanmaya çalışılmıştır.Çalışma, fide denemesi ve dikim denemesi olarak iki aşamalı yapılmıştır. Fide denemesinde kök ortamı olarak; 1.Perlit, 2.Torf, 3.Cibre, 4.Zeolit, 5.Cocopeat, 6. Kaya yünü kullanılmıştır. Dikim denemesinde kök ortamı olarak; 1.Kaya yünü, 2. Perlit, 3. Zeolit, 4.Cibre, 5.Toprak kullanılmıştır.Fide denemesinde en iyi kök ortamları sırası ile zeolit ve perlit olmasına rağmen, diğer ortamlarında kullanılabileceği tespit edilmiştir. Dikim denemesinde pazarlanabilir bitki ağırlığı yönünden en uygun kök ortamları sırası ile perlit, kaya yünü ve cibre bulunmuştur.Sonuç olarak; bu bulgular cibrenin hem fide hem de dikim ortamı olarak diğer pahalı ortamlara alternatif olabileceğini göstermektedir. Kaya yününün diğer uygun ortamlara benzer sonuç vermesine rağmen fiyat yönünden pahalı olması nedeniyle ülkemizde topraksız tarımda kullanılan ortamlara alternatif olamadığı görülmüştür. Cibre çevre kirliliği yaratmaması, ucuz olması, perlit, kaya yünü ve torf kadar iyi sonuç vermesi nedeniyle gelecekte daha çok kullanılabilecek bir ortam olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The experiment was made in March, April and May, 2010, in the cold glasshouse which belongs to Department of Horticulture.The growing mediums used today, were compared in the experiment and their advantages and disadvantages were tried to be determined.The experiment was established as seedling and planting experiment. The media were used in seedling experiment were : 1.Perlite, 2.Peat, 3. Grape Marc, 4. Zeolite, 5. Cocopeat, 6. Rockwool. In planting experiment were : 1. Rockwool, 2. Perlite, 3. Zeolite, 4. Grape Marc, 5. Soil.In seedling experiment it was found that the best media were zeolite and perlite but the other media could also be used. In planting experiment perlite, rockwool and grape marc were the most suitable media.As a conclusion, these results show that grape marc can be an alternative to other expensive media as seedling and planting media. Rockwool, although gave similar results to other suitable media, because of its expensive price, it can not be an alternative to the other media which are used in our country. As grape marc, does not create enviromental pollution and also gives similar results to perlite, rockwool and peat it will be used more in future.