Tekirdağ ilinde yetiştirilen bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde gelişme sürecinin belirlenmesi ve verimliliklerinin tespiti
Determination of growing period and yield on cultivated some silage corn (Zea mays L.) varieties in tekirdag province
- Tez No: 297679
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: silajlık mısır, silaj verimi, ham protein, Silage corn, silage yield, crude protein
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma 2009 yılında Tekirdağ İli Hayrabolu İlçesi Lahna Köyü'nde çiftçi tarlasında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Çalışmada Trakya Bölgesinde yetiştirilen silajlık mısır çeşitlerinden 6 farklı (32 K 61, 31 Y 43, 31 K 18, Hido, Truva, Turtop) çeşit kullanılmıştır. Bu çeşitlerin gelişme evreleri gözlenerek silaj verimleri incelenmiştir.Sulu şartlarda gerçekleştirilen bu çalışma sonunda çeşitler içerisinde Turtop ve 32 K 61 çeşitlerinin en yüksek verime sahip olduğu gözlenmiştir. (3736.66 kg/da, 3735.00 kg/da)
Özet (Çeviri)
This research was conducted a Randomized Plot design with three replications on field area of Lahna village of Hayrabolu district of Tekirdag Province in 2009 year.In this research, six silage corn varieties (32 K 61, 31 Y 43, 31 K 18, Hido, Truva, Turtop) which cultivated in Trakya region were used as genetic material. Growth stage and silage yield were determined to corn varieties.In conclusion, Turtop and 32 K 61 varieties had the highest yield (3736.66 kg/da, 3735.00 kg/da) in irrigation conditions.