Trakya bölgesinde enerji verimliliğine yönelik bina tasarımı: Çorlu örneği
Energy efficiency in building design for Trakya region: Çorlu example
- Tez No: 297719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Energy, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yalıtım, Trakya bölgesi, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, Trakya bölgesindeki yapıların, yenilenebilir enerji kaynakları açısından uygulanabilirliğinin belirlenmesi amacıyla, bölgedeki yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli hakkında bilgileri kapsamaktadır. Güneş enerjisi sistemlerinin kullanımı ile desteklenen sistemler yardımıyla, binalarda enerji tüketiminde yüksek oranda tasarruf elde edilmesi olasıdır. Binalarda aktif ve pasif ısıtma sistemlerinin uygulanması, güneş kolektörlerinin ve fotovoltaik panellerin kullanımı, güney cephelerde tasarlanan pencereler ve seralar, camlı geçiş galerileri, ısı kayıplarını ve fazla ısınmayı kontrol eden yalıtım elemanları ile güneş enerjisinden maksimum faydalanma sağlanabilir.Çalışmanın giriş bölümünde enerji verimliliğinin önemi ve önlem alınmazsa karşılaşılacak durum vurgulanmış ve günlük hayatımızda en büyük enerji tasarrufunun binalarda yapılacağına değinilmiştir. Kullanılan hesap yöntemleri (TS825) ve alınan önlemler de bu bölümde özet olarak yer almaktadır.Giriş bölümünden sonraki genel bilgiler ve binalarda enerji verimliliği için alınacak aktif ve pasif önlemler bölümünde, küresel ısınma, Dünya ve Türkiye' de enerji kullanımları, kullanılan enerjilerde tasarruf yapılabilmesi için binalarda alınabilecek pasif önlemler sıralanarak açıklanmıştır. Ancak, sadece pasif önlemlerin alınmasının küresel ısınma ve gelecek ile ilgili kaygıların giderilmesinde yeterli olamayacağı, aynı zamanda enerji tasarrufunun yapılmasından sonra doğacak enerji ihtiyacının da aktif önlemler başlığı altında açıklanan yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasının gerekliliği açıklanmıştır.Örnek bina tasarımı ve hesaplama bölümünde, Çorlu Mühendislik Fakültesi Yerleşkesinde yapımı planlanan kafeterya binası projesinde alınan pasif önlemler açıklanmış ve bu önlemler ile binanın yıllık ısıtma enerjisinin izin verilen ısıtma enerjisinden yaklaşık % 41 daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu ve ihtiyaç duyulan elektrik enerjinin de rüzgâr ve güneş enerjisinden faydalanılarak sağlandığı gösterilmiştir. Yapılan hesaplamalar II. Derece gün bölgesi için ve kış konforu şartlarına uygunluk esasına göre yapılmıştır. Yıllık ısıtma enerji ihtiyacı TS825' e göre yapıldığından, ısı köprüleri ihmal edilmiş olup, tasarımda göz önünde bulundurulan kış bahçesi ve trombe duvarın ısıtma enerjisine olan tasarrufu hesaplanmamıştır. Isı köprüleri, kış bahçesi ve trombe duvarının ısıtma ihtiyacına olan etkisi TS832 kullanılarak hesaplamak mümkündür.Beşinci bölümde örnek binada yapılan tasarımın sonuçları açıklanmış ve tasarım kriterlerini oluşturan pasif ve aktif önlemler açıklanmıştır. Tasarımda yapılan enerji verimliliğine yönelik çalışma ile elde edilen sera gazı azalımı verilmiş ve bu konunun önemi ve tüm disiplinlerin konu üzerinde hassasiyetle durması gerektiği önerilmiştir. Gelecekte Trakya Bölgesinde yapılacak benzer çalışmalarda alınabilecek aktif ve pasif önlemler de bu bölümde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study of structures in Trakya, in order to determine the applicability of renewable energy resources in the region, includes information about the potential of renewable energy sources. The use of solar energy systems with the help of supported systems, the high rate of saving in energy consumption in buildings is likely to be achieved. Implementation of active and passive heating systems for buildings, the use of solar collectors and photovoltaic panels, designed windows and greenhouses in southern fronts, galleries, glass transition, heat loss and overheating of the insulation elements control the maximum benefit can be achieved with solar energy.Encountered in the introduction part of the study is not done and the situation highlighted the importance of energy efficiency and the greatest energy savings in buildings be done in our daily life are mentioned. The account used methods (TS825), and the measures taken in this section is a summary.Introduction to the next section for general information and energy efficiency in buildings will be part of active and passive measures of, global warming, the World and Turkey 's energy use, savings can be made energies used in buildings can be ranked for passive measures are explained. However, only passive measures taken to eliminate global warming and concerns about the future can not be sufficient, but also to making energy savings resulting from energy needs of the active measures described in the necessity of providing renewable energy sources explained.Example building design and the calculation section, Corlu Faculty of Engineering Campus cafeteria building project planned to be constructed with the passive measures, these measures are explained and allowed the building annual heating energy heating energy needed by approximately 41% less energy and electrical energy is needed in the wind and solar energy achieved by making use shown. The calculations II. Degree days were made on the basis of compliance with the terms of the comfort zone for the winter. Annual heating energy demand TS825 'is made according to the heat bridges are neglected taken into account in design of energy-saving heating wall, the winter garden and thrombin are not calculated. Heat bridges, winter garden and using the TS832 is possible to calculate the effect of thrombin wall heating needs.The fifth section, explained, and design criteria for sample results of the design by building passive and active measures are explained. Obtained by the study design for energy efficiency and greenhouse gas reduction given the importance of this issue and all the disciplines needed to stop precisely on the issue are proposed. In future studies, similar to the Thrace region of active and passive measures can be explained in this section.Keywords : insulation, Trakya Region, renewable energy, energy efficiency