İslam ve Yahudi Hukuku münasebeti: Nikah örneği
The relation of Islamic and Jewish Law: Marriage sample
  1. Tez No: 298124
  2. Yazar: HAKİME REYYAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Marriage, Marriage Contract
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Müslümanlarla Yahudiler İslam'ın ilk yıllarından itibaren, asırlarca iktisadi, siyasi ve sosyal olarak sıkı ilişki içerisinde olmuşlardır. Uzun bir süre aynı coğrafyayı, benzer kültürü ve dolayısıyla benzer örfü paylaşmışlardır. Her iki toplumun dinlerinin ilahi kaynaktan beslenmiş olması, İslam'ın Yahudiliği onaylayan ( Maide, 5/46-48, Ali İmran, 3/50) bir din olması, aralarında bazı müşterek unsurların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Hukuk da bunlardan önemli bir tanesidir.Aile hukukunda örfün, teamülün ve kültürün önemli bir yeri vardır. Bu yönden ele alınınca aile hukuku, İslam hukuk sistemi ile Yahudi hukuk sistemi arasındaki bağlantının kolayca tespit edilebildiği bir alandır. Çalışmamız yakın ilişki içerisinde bulunan bu iki toplumdaki nikah akdini, nikaha dair uygulamalarını ve iki hukuk arasında bulunan münasebeti konu edinmiştir.Çalışmanın girişinde İslam ve Yahudi aile hukukunun kaynaklarına yer verilmiştir.Birinci bölümde genel olarak nikâh olgusuna, nikâh öncesi işlemlere ve nikâh akdine, ayrıca Yahudi hukukunda nikâh akdinin önemli unsuru olan ketuba kavramına, nikâh türlerine ve cariyelerle evliliğe temas etmeye çalıştık.Çalışmanın ikinci bölümünde nikâh akdinde gerekli olan diğer unsurlara, karşılıklı rıza, şahitler, vekâlet, velayet, mehir ve düğün konularına genel olarak değindik.Üçüncü ve son bölümünde, akdin kendisinden bağımsız, ancak akdin geçerliliğini ve sıhhatini etkileyen evlilik engellerine ve evlilik ehliyetini araştırma konusu edindik.Sonuç olarak nikâh bağlamında İslam aile hukuku ile Yahudi aile hukuku münasebetini müşterek unsurlar ve farklılıklar çerçevesinde tespit etmeye çalıştık.Anahtar Kelimler: Nikâh, Nikâh Akdi, Ketuba
Özet (Çeviri)
Starting from the first years of Islam, the economical, political and social relationship between Jewish and Muslims has been very close for ages. For a long time, they shared the same geography, a similar culture and as a result a similar custom. Because the religion of both community lived on from the same divine resource, Islam ( Maide, 5/46-48, Ali Imran, 3/50) as an embracing religion of Judaism, has caused some common facts between them. Law is an important one among them.Manners, customs and culture have an important place in family law. Approaching in this respect, family law is a field in which the relation between Islamic law system and Jewish law system can be easily determined. Our study subjects to the marriage contract of these two closely engaged communities, the practices of marriage and the relation between these two laws.In the introduction part of the study, sources of Islamic and Jewish family law is included.In the first chapter, we have dealt with generally the point of view of these two laws to the marriage in terms of religion and law, the procedure before marriage and marriage contract. In addition, in the same chapter, Ketuba term, which is a significant element of the marriage contract in Jewish law and the details of this term, different marriage contract types in both family laws and marriage with concubines are mentioned as well.In the second chapter, subject of our study contains testimony, attorneyship, guardianship, mehir and nuptials.In the third and last chapter, marriage prohibitions independent from the contract itself but which affect directly legality and validity of the contract and marriage merits are expressed.In the context of marriage contract, we have eventually tried to retain the relation of Islamic family law and Jewish family law within the scope of common facts and differences.