Çalışanlarda iş güvencesizliği ve tükenmişlik ilişkisi: Tıbbi tanıtım sorumlularına yönelik bir alan araştırması
The correlation of job insecurity and burnout on employees: A field research for pharmaceutical sales representatives
- Tez No: 298125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİLE GÜRÇAY ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, İş Güvencesizliği, Stres, Tükenmişlik, Job Security, Job Insecurity, Stress, Burnout
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇalışanlarda İş Güvencesizliği ve Tükenmişlik İlişkisi:Tıbbi Tanıtım Sorumlularına Yönelik Bir Alan AraştırmasıSelen ŞEKERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalıİnsan Kaynakları Programıİş Güvencesizliği, günümüzde yaşam boyu istihdamın uygulanamaması ve işgücü piyasasında yaşanan değişimler sonucunda daha sık görülen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanların işverenlerinden en büyük beklentisi, çalışmaları ve gösterdikleri sadakat karşılığında kendilerini güvende hissetmek istemeleri olarak görülebilir. Çalışanların en büyük beklentileri tehdit edildiğinde ise gerek bireysel düzeyde gerek örgütsel düzeyde gerekse toplumsal düzeyde olumsuz sonuçlar yaşanması kaçınılmaz olacaktır.Bireysel düzeyde yaşanacak olan bu olumsuzluklardan biri olan tükenmişlik, bireyin iş stresiyle baş edememesi sonucu ortaya çıkan ve bireyin iç kaynaklarının tükenmesi olarak tanımlanan bir kavramdır. 1970' li yıllardan itibaren literatürde yer alan bu kavram, bireylerin iş yaşamlarında maruz kaldıkları stres faktörleri arttıkça daha sık ortaya çıkmaya başlamıştır. Tanımından da anlaşılacağı gibi olumsuz bir durumu yansıtan tükenmişlik, iş güvencesizliği gibi gerek bireysel gerek örgütsel gerekse toplumsal düzeyde olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.Çalışmada iş güvencesizliği niteliksel ve niceliksel iş güvencesizliği, tükenmişlik ise tükenme ve işten uzaklaşma boyutlarıyla ele alınmıştır. Amaç, çalışanlarda iş güvencesizliği ve tükenmişlik ilişkisini araştırarak bir sonuca ulaşmaktır. Söz konusu ilişki, ülkemizde iş güvencesizliğinin en şiddetli yaşandığı mesleklerden birisi olan tıbbi tanıtım sorumluları üzerinde uygulanan anketin sonucu analiz edilerek ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster? s ThesisThe Correlation of Job Insecurity and Burnout on Employees:A Field Research for Pharmaceutical Sales RepresentativesSelen ŞEKERDokuz Eylül UniversityGraduate School of Social SciencesDepartment of Labor Economics and Industrial RelationsHuman Resources ProgrammeJob insecurity as a concept appears more frequently as a result of changes in labour market and not applying whole-of-life employment in these days. The highest expectation of employees from the employers can be accepted as their wish to fell safe in return for their fidelity. When the employees? highest expectation is threatened, it will inevitable to experience the bad results either at individual or organizational scale.As one of these bad results that will be experienced at individual scale burnout is a concept that appears as a result of individuals? not being able to cope with job stress and it is termed as individuals? internal resources? running out . The concept that has been in literature since 1970s starts to appear more frequently as the job stress to which individuals are exposed increases. As it is clear from the description reflecting a negative state burnout causes bad results such as job insecurity at individual, organizational and social state.Job insecurity is dealt with the aspects of quantitative and qualitative job insecurity and burnout with the aspects of exhaustion and disengagement in the study. The aim is to bring up the the correlation of job insecurity and burn out and come to a conclusion. The stated correlation is introduced by analyzing the results of the survey that was applied to Pharmaceutical Sales Representatives, those of whom experience job insecurity most severely.