Migrationsbedingte muttersprachliche Defizite Türkischer kinder in Deutschland: Eine empirische Untersuchung in Tübingen
Almanya' daki Türk çocuklarının göçe bağlı anadilsel kayıpları: Tübingen şehrinde ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 298171
  2. Yazar: SELVİ ÖGEL HORNY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadil, Anadilsel Kayıp, Göç, Mother tongue, deficit of mother tongue, migration
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Globalleşme ve göç gibi günümüz gerçekleri çok dilliliği beraberinde getirmiştir. Böylece birinci dil, ikinci dil, anadil, köken dili gibi kavramlar gündeme gelmiş ve bu kavramlar tanımlanmaya ve birbirlerinden ayırt edilmeye çalışılmıştır.Bu çalışmada özellikle anadil kavramı üzerinde durulmuş, anadilin bireyin duygusal ve bilişsel gelişimi, toplumdaki yeri, okuldaki başarısı ve daha birçok açıdan önemine değinilmiş ve diğer dilleri tam anlamıyla öğrenebilmede anadil önkoşul olarak ele alınmıştır.Son yıllarda yapılmış olan birçok araştırmada, Almanya`da yaşayan Türk çocuklarının anadillerinde yetersiz oldukları ortaya konulmuştur. Birtakım testler ve serbest yazım tekniği uygulanarak yapılan ampirik bir çalışmada, söz konusu anadilsel kayıpların test edilen öğrenci grubunda bulunup bulunmadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ?karşılıklı bağlılık? (Interdependence) hipotezine dayanılarak, öğrencilerin Türkçedeki dilsel yeterlilikleriyle Almancadaki dilsel becerileri arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı ortaya konulmak istenmiştir.Göçte anadil şüphesiz bulunulan ülkenin dili ve kültüründen etkilenerek birtakım değişikliklere uğramaktadır. Almanya`da konuşulan Türkçe örneğin, Türkiye Türkçesinden farklılıklar arz etmektedir. Anaokulunda ya da okulda anadili eğitimi alamayan Türk göçmen çocuklarının Türkçesi ailesinden öğrendiği şekliyle kalmaktadır.Birçok akademik çalışma, göçmen çocukların, özellikle de Türk göçmen çocuklarının okuldaki başarısızlıklarından söz etmektedir. Bu çalışmada Türk çocuklarının Almanya eğitim sistemindeki başarısızlıklarının sebepleri de sorgulanmış, bu başarısızlık, anadillerindeki eksiklik ve yeterli (ya da hiç) anadili eğitimi alamamaları ile ilişkilendirilmiş ve Almanya`nın eğitim sistemindeki çok dilliliğe bakış açısı, önlemleri ve varması gereken nokta tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The actual realities such as globalisation and migration has brought multilingualism within. Thus, the first language, second language, mother tongue and origin language have become a current issue at the same time these phrases have tried to define and to be distinguished from each other.This dissertation specifically focused on the concept of mother tongue, the relevance of mother tongue for the emotional and cognitive development of the individual and their state in society, success in school and of course many more aspects are discussed. Mother tongue is seen as a prerequisite for learning other languages.Many studies, published in the recent years, showing deficits of Turkisch children living in Germany in their mother tongue skills. The empirical study tried to indicate if the deficits of mother tongue occur in the group of proband students, by using several tests and free-writing techniques. Additionaly was tried to figure out, if there is any relationship between their language skills in turkish and german, based on the interdependence hypothesis.Withhout any doubts the mother tongue is influenced by the language and culture of the emigration country and become different. Like for example the turkish language, spoken by the turkish immigrants in Germany, is different than the turkish of native turkish speakers. The turkish, spoken by the immigrant children didn?t receive any mother tongue education in school or kindergarden, is the same turkish, spoken by their families.Many international studies got the topic of failure of immigrant children, in particular of turkish immigrant children. This study asked for the reasons of these failure of turkish children in the education system in Germany. Furthermore this failure is taken in relationship between deficits of mother tongue and not enough (or none) mother tongue education in Germany. Finally the german perception of multilingualism in its education system, its recent measures and the state should be reached by it is dicussed.