Vakit gazetesinde edebî ve kültürel hareketlilik (23 Nisan 1920?29 Ekim 1923)
Literary and cultural briskness in Vakit the newspaper (23 April 1920?29 October 1923)
  1. Tez No: 298276
  2. Yazar: TUĞBA ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÂZIM H. POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vakit Gazetesi, Mütareke, Lozan Sulhu, Kurtuluş Savaşı, Vakit Newspaper, Armistice, Treaty of Lousanne, War of İndependence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 700
Özet
Mütareke yıllarında İstanbul'da çeşitli amaçlara sahip pek çok gazetenin çıktığı görülür. Bu gazetelerin bir kısmı Millî Mücadele'yi desteklerken bir kısmı mücadele karşıtı davranmıştır. Vakit gazetesi Millî Mücadele yanlısı bir gazete olarak 22 Ekim 1917 (Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan yaklaşık bir yıl evvel)de okuyucusuyla buluşmuştur ve 1967 tarihine kadar devam etmiştir. Vakit Ahmed Emin Yalman ve Mehmed Asım tarafından kurulmuştur. Yazı işleri müdürlüğünü önce Ali Naci Karacan, sonra da Enis Tahsin Til yaptığı gazete elli yıllık yayın hayatı boyunca, bazı istisnalar hariç, günlük olarak yayınlamıştır. Uzun bir ömre sahip olan Vakit'in 23 Nisan 1920 ? 29 Ekim 1923 tarihleri arası tezimizin konusudur.?Giriş? kısmında, Türk halkının, düşman işgaline karşı olan bağımsızlık direnişinin anlatıldığı çalışmamız üç ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde ?Vakit'i Tanıyalım? başlığı altında Vakit gazetesinin yayınlanma serüveni, şekil özellikleri, yayın ilkeleri, yayın politikası, gazetedeki edebî ? kültürel faaliyetler ile gazetenin Millî Mücadele'den Cumhuriyet'e kadar geçirdiği dönem anlatılmıştır.İkinci bölümde ?Vakit'in Tahlilî Fihristi? başlığı altında bir döküm verildi. Bu dökümde Vakit gazetesinde yer alan başyazılar, imzalı yazılar ve bunların haricinde kalan bütün metinler, varsa yazar isimleri esas alınarak, alfabetik olarak verildi.Çalışmamızın üçüncü bölümü ve son bölümü ?Vakit'in Aynasından Yansıyanlar? adını taşır. Burada dönemin sosyal, siyasî ve edebî hayatını yansıtan metinler seçilerek on ana başlık altında sınıflandırılarak lâtin harflerine aktarıldı.Yukarıda sıraladığımız bölümlerin ardından sırasıyla ?Dizin?, ?Sonuç? ve ?Kaynakça? bölümleri gelmektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that there are some newspapers having a variety of purposes in İstanbul during the years of treaty. Some of these papers supported the national struggle but some didn?t. Vakit newspaper as a supporter of the national struggle met its readers in 22 October 1917 about a year ago of the Armistice of Mondros and continued to be pressed until 1967. The newspaper was established by Ahmed Emin Yalman and Mehmed Asım. Firstly, Ali Naci Karacan and then Enis Tahsin Til worked as the editorial directors of the newspaper. During the fifty years puplication life, the newspaper was puplicated daily with some exceptions. The subject of this thesis is the years of Vakit having a long puplication life, between 23 April 1920 and 29 October 1923.Before the main sections, in the introduction part the Turkish people, the enemy occupation and resistance of independence are mentioned vividly. In the first section under the title of ?Recognizing the Newspaper? the newspaper?s puplication adventure, shape features, puplication principles, editorial policy, literary, cultural activities and the period from national struggle to the are mentioned. In the second section under the title of ?Vakit?s Fihriste? a list is given the casting. In the list, the leading articles, signed articles and the other articles with or without the names of the outhors are given alphabetically.The third and the last section is named as the ?The Reflections from Vakit?s Mirror.? In this part, the acticles which reflects social, political and literary life of the period are mentioned, classified under the ten titles and written with Latin alphabet. Lastly, after the sections mentioned above, the part named index,conclusion and bibliyography come respectively.