Türkiye'de şartlı nakit transferi yardımlarını etkileyen faktörlerin lojistik regresyon analiziyle tahmini
The estimation of the factors that determined conditional cash transfers in turkey with logistic regression analysis
- Tez No: 298281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Regresyon, İkili Lojistik Regresyon, Yoksullukla Mücadele, Hedefleme Mekanizması, Şartlı Nakit Transferi, Logistic Regression, Binary Logistic Regression, Poverty Reduction, Targeting Mechanism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yoksulluk, insanların temel gereksinimlerini karşılayamama durumudur. Bu durum hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde ciddi ekonomik ve sosyal dengesizlikler doğurmaktadır. Bu nedenle tüm ülkelerin öncelikle ele aldıkları konuların başında yoksullukla mücadele yöntemleri gelmektedir.Son yıllarda başlangıcı Latin Amerika olmak üzere birçok ülkede yoksullukla mücadelede kullanılan etkin politika araçlarından bir tanesi Şartlı Nakit Transferleridir. Bu yardım politikasına göre yoksul kesime özellikle kadınlara ve çocuklara belirli koşulları yerine getirmeleri karşılığında nakdi yardımlar yapılmaktadır. Türkiye'de ise 2003 yılından beri eğitim ve sağlık alanında bu politika uygulanmaktadır.Ekonometrik çalışmalarda bağımlı değişkenin iki veya daha çok değer aldığı durumlarda kukla bağımlı değişkenli modeller kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan lojistik regresyon modelinde bağımlı değişkenin hangi faktörler tarafından açıklandığı karar sürecinin olasılıklı yapısına dayanmaktadır.Bu çalışmada Türkiye'de yoksullukla mücadele amacıyla verilen ŞNT yardımlarını etkileyen faktörler lojistik regresyon yardımı ile incelenmiştir. Modelin verileri 2003 - 2010 yıllarına ait verilerinden çekilmiştir.Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; Türkiye'de 0 - 6 yaş grubu çocuk sayısına daha çok sahip olan hanelerin, 40 yaş üstü kadınların, eğitim düzeyi düşük olanların, işsiz fakat iş arayan hane reislerinin, hanesinde özürlü olanların ve kalkınmada öncelikli illerde yaşayanların diğer başvuru sahiplerine göre ŞNT yardımı alma olasılıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Poverty is the condition in which people are unable to satisfy their fundamental needs. This condition causes major social and economic instabilities in both developed and developing countries. For this reason, finding methods of fighting poverty is of great importance among the subjects which all countries consider.In recent years, one of the most effective political methods that is used to fight poverty is Conditional Cash Transfers (CCT), used primarily in Latin America and later on in many other countries. According to this aiding policy, cash is given out to the poor, primarily to woman and children, in exchange to their realizing some specific conditions. This policy has been used in Turkey in the education and health fields since 2003. In econometric studies where the dependent variable takes two or more values, models with dummy dependent variables are used. The factors which explain the dependent variable in the logistic regression model, which is one of the models with dummy dependent variables, depends on the probabilistic nature of the decision process. In this study, the factors affecting CCT in Turkey in order to fight poverty were investigated with the help of logistic regression. The data for the model was extracted from the 2003 - 2010.The results of the studies show that in Turkey, households which have more children aged 0 - 6, women over the age of 40, people who have had low levels of education, unemployed heads of houses who are searching for employment, people who live with disabled people in their households, and people who live in provinces which are prioritized for development have higher probabilities of receiving CCT when compared with others.