Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerine etkisi ve bir uygulama
The effect of organizational culture on organizational commitment
- Tez No: 298282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN AYDINTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, örgütsel bağlılık, Organizatioanl culture, organizational commitment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın temel amacı araştırma yapılan kurumun örgüt kültürü algısı ve örgüt kültürü tercihini ortaya koymak ve bu kültürün boyutlarının çalışanlarının örgütsel bağlılıklarına etkilerini belirlemektir.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık kavramları açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla bir kamu kurumunda yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak üç bölümden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Anketin ilk bölümünde Harrison'ın örgüt kültürü ölçeği, ikinci bölümünde Allen-Meyer'ın örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Anketin son bölümü ise çalışanların demografik özelliklerine ilişkin (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, çalışma süresi ve çalışma şekli) sorulardan oluşmaktadır.Araştırma sonuçları SPSS 15 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre, araştırmanın uygulandığı kurumun mevcut örgüt kültürü rol odaklı kültür, örgüt kültürü tercihi (istenen örgüt kültürü) ise görev odaklı kültür olarak ortaya çıkmıştır.Araştırmada ayrıca, güç odaklı kültür boyutunun normatif bağlılığı, rol odaklı kültür boyutunun devam ve normatif bağlılığı, görev odaklı kültür boyutunun duygusal bağlılığı, birey odaklı kültür boyutunun normatif bağlılığı etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine organizational culture perception and preference of the employees to whom the questionnaire is applied and to identify the effects of organizational culture on organizational commitment.The study is composed of three main parts. First and second parts consist of theoretical framework which explains the concept of organizational culture and organizational commitment. In the third part, a survey aiming to identify the effect of organizational culture on organizational commitment in a public organization is examined.Related to the purpose of this study, a questionnaire consisting of three parts has been prepared. Harrison organizational culture scale and Allen-Meyer organizational commitment scale are used in the questionnaire. The third part includes questions about the demographic variables of the employees (age, gender, education and working period/type).The research result is evaluated by SPSS 15 software. According to the result of the study, the current organizational culture model is stated as role-oriented model and the employees settle task-oriented model as a preferred organizational culture model.Due to the research results, significant relationship between power-oriented culture and normative commitment, role-oriented culture and normative and continuance commitment, task-oriented culture and emotional commitment, people-oriented and nomative commitment is determined.