Güzel sanatlar lisesi resim bölümlerinde kopyalama yönteminin kullanımına yönelik öğretmen ve öğrenci görüşleri
Teacher and student's vıews about usıng copyıng methods at the arts departments ın fine arts hıgh schools
- Tez No: 298439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: sanat, sanat eğitimi, kopya yöntemi, Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, arts, arts education, copying method, GSL teachers and students
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mesleki Resim Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, güzel sanatlar lisesi resim bölümlerinde kopyalama yönteminin kullanımına yönelik öğretmen ve öğrenci görüşlerinin incelenmesidir.Kopya yöntemi bir sanat eserinin aynısının tekrar yapılmasıdır. Kopyalama yönteminin amacı, sanat eseri oluşturmak için kopya değil, sanat eserine gidilen yolda çalışmaları kolaylaştırma ve hızlandırma aracı olarak kullanılmasıdır. Birçok eğitimci kopya yöntemini yaratıcılığı engelleyen zararlı bir yöntem olarak ele almaktadır. Ancak kullanım şekli ile yararlı hale getirebilmek mümkün olmaktadır.Araştırmaya Ankara ve Çorum illerinde bulunan 2 güzel sanatlar lisesindeki 10 resim öğretmeni ile 30 resim bölümü öğrencisi katılmıştır.Araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır. Verilerin analizi için verilerin kodlamaları yapılarak bir kod listesi oluşturulmuştur. Kod listelerinden birbirleriyle ilişkili olanlar bir araya getirilerek tematik kodlama yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir.Sonuç olarak, kopya yönteminin yararlı olduğu, ancak çok sık kullanıldığında öğrencinin yaratıcılığına zarar vereceği anlaşılmaktadır. Öğretmenlerin bir kısmının kopya yöntemi tekniğini hiç anlatmadığı, anlatanların ise yetersiz kaldığı görülmektedir. Kopya yönteminin öğrencinin psiko-motor becerisine olumlu katkısı olduğu belirlenmiştir. Kopya yönteminin başarılı bir şekilde uygulanması öğrenciyi derse ve konuya karşı güdülerken, başarısız olduğunda öğrencinin motivasyonunun düşmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to examine teacher and student?s views about using copying methods at the arts departments in fine arts high schools.Copying method is to be made an art work the same again. Purpose of copying method isn?t copy for forming art work, to faciliate and to make faster studies at the way of art work. Several educators consider that this method is harmful to obstruct creativity. But, it is possible to able making useful with usage.10 arts teachers and 30 students at arts department attend to this study at two fine arts high schools which are in Ankara and Çorum.Qualitative method is used in this study. A code list has been created coding of the data for data analysis . Thematic coding has been made from code list which are connected with each other.The data were analyzed with a qualitative research method.Finally, it is understood that copying method is useful but if it is used very often, it may make harmful creativity. It is seen that some teacher don?t tell anything about copying method, as for telling is inadequate. It is determied that copying method make positive effect to student?s psycomotor skills.Even as copying method motivates student to lesson and subject, when student fails, it causes to decrease student?s motivation.