Okuma güçlüğü olan ilköğretim birinci ve ikinci kademe öğrencilerinin benlik saygı düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison of the self-esteem level of students who are at primary and secondary stage of elementary school
  1. Tez No: 298586
  2. Yazar: SÜLEYMAN KÜÇÜKCAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma Güçlüğü, Benlik Saygısı, Reading Difficulties, Self Esteem
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada okuma güçlüğü olan ilköğretim birinci ve ikinci kademe öğrencilerinin benlik saygı düzeyleri karşılaştırılması amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Fatih, Bahçelievler ve Kağıthane ilçelerindeki Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine 2010- 2011 öğretim yılında okuma problemi nedeniyle yönlendirilen; herhangi bir fiziksel engeli olmayan, zeka bölümü puanı 85 ve üzeri olan, araştırmaya katılmak isteyen birinci kademe öğrencilerinden 48 öğrenci (19'u kız, 29'u erkek), ikinci kademe öğrencilerinden ise 18 öğrenci (11'i kız, 7'si erkek) olmak üzere toplam 66 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada öğrencilerle ilgili demografik özellikler için (yaş, cinsiyet, ailesinin medeni durumu, sınıf kademesi gibi) araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan kişisel bilgi formu, benlik saygılarını ölçmek amacıyla Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde; birinci kademe öğrencilerinin Ev Aile Öz saygı puan ortalamalarının ikinci kademe öğrencilerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Toplam Öz Saygı ve Okul-Akademik Öz Saygı puanları da yine birinci kademe eğitim alan öğrencilerde ikinci kademeye göre anlamlı düzeyde yüksektir.Okul-akademik Öz Saygı puanı anne eğitim durumuna göre anlamlı farklılık göstermekte olup annesi lise ve üzeri eğitimli olan annelerin puan ortalamaları ilköğretim mezunlarından anlamlı düzeyde yüksek olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is designed for comparing the self-esteem levels of elementary school students who have reading difficulties.The sample of the research is composed of the students who applied to the Guidance and Research Center for 2011-2012 academic year in Fatih and Bahcelievler, which are allied to Istanbul Provincial Directorate for National Education. The students who were willing to participate in the research were chosen according to the appliance rank and and there are 66 students in the sample, 48 students (19 girls and 29 boys) from the primary stage and 18 students (11 girls and 7 boys) from the secondary stage.During the research the personal information form designed by the researcher is used esteem to get the demographic features of the students (age, gender, marital status of the families, school level etc.) and Coopersmith Self-Esteem Inventory is used to measure their self-esteem.According to the research results, there is a significant relationship between age and school-academic self-esteem; as the age increases the school-academic self-esteem decreases. Home family self-esteem is determined as high among primary stage students. Total self-esteem and school-academic self-esteem is determined as significantly higher for primary stage students than secondary stage ones.School-academic self-esteem rate differs significantly according to the education level of mother; it is significantly higher for the students whose mothers have high school or above education level than the ones whose mothers have elementary school education level.