Perkütan nefrolitotomi vakalarında nefrostomi kateteri etrafına lokal anestezik infiltrasyonunun postoperatif ağrı, hasta ve hekim memnuniyeti açısından karşılaştırılması
Comparıson of patıent and physıcıan satısfactıon for the percutaneous nephrol?thotomy nephrostomy catheter local anesthetıc ınfıltratıon for postoperatıve paın
  1. Tez No: 298719
  2. Yazar: FATMA FUNDA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ÖZATAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Aneljezi Kullanımı, Vizuel Agrı Degerlendirmesi, PerkütanNefrolitotomi, Postoperatif Agrı, Hekim hasta memnuniyeti
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Perkütan nefrolitotomi (PNL) sonrası çogu agrı, renal kapsül ve parankimaldilatasyon ile nefrostomi kateterine baglı olarak hissedilmektedir. Bu çalısmanınamacı, PNL sonrası agrı kontrolünde nefrostomi kateteri etrafına uzun etkili lokalanestezik madde infiltrasyonunun etkisini ve hasta hekim memnuniyetiniarastırmaktadır.Gereç ve Yöntem: Subkostal tek girisim ile PNL yapılan kırk bes hasta çalısmayadahil edildi. Hastalar çift kör, randomize olarak levobupivakain uygulananlar (grup L)ve serum fizyolojik uygulananlar (grupS) olmak üzere iki gruba ayrıldı. GrupLhastalara (n=23) ,21G igne ucu ile kateter hattındaki subkutan dokulara %0,25/20cclevobupivakain infiltrasyonu uygulandı. Levobupivakain, renal kapsüler alanın dısınadiffüz olarak yayılması için, nefrostomi kateteri boyunca injekte edildi. Grup Shastalara(n=22) 20cc serum fizyolojik aynı teknik ile injekte edildi. Hastalarınintraoperatif hemodinamik parametreleri monitörize edildi. Tüm hastalara V morfinHKA takıldı. Agrı VPS ve VAS ile 24 saat boyunca degerlendirildi. Her iki gruparasındaki VAS skorları, ek analjezi tüketimi ve hasta, hekim memnuniyetikarsılastırıldı.Bulgular: ki grup arasında demografik veriler ve operasyon süresi bakımındanistatiksel olarak fark yoktu. GrupL de, opioid kullanım sıklıgı, yan etkileri ve VASskorları, grup S'e göre istatiksel olarak daha düsük ve hasta hekim memnuniyeti dahaiyi bulunmustur.Sonuç: PNL sonrası nefrostomi kateteri etrafına lokal anestezik infiltrasyonu PNLsonrası agrıda etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Most of the pain after percutaneous nephrolithotomy (PNL) is experienceddue to dilatation of the renal capsule and parenchymal tract. The aim of this study wasto investigate of the physician and patient effect of a long acting local anestheticinfiltration around nephrostomy tract on pain control after PNL.Material and Methods: Forty-five adult patients undergoing single access subcostalPNL were enrolled in the study. Patients were randomized in double e blinded fashionto levobupivacaine (study group) and saline (control) infiltration groups. Study grouppatients (n=23) had %0,25mg/20cc levobupivacaine infiltration with a 21 G needleinto the subcutaneous tissues around the access site after placement of 20 F re-entryMalecot catheter. Levobupivacaine injected along the nephrostomy tube in order to letthe drug to diffuse partly outside the renal capsular surface. Control grouppatients(n=22) had 20 cc saline infiltrated with the same techniqueThe patientshemodynamic parameters were monitorized perioperatively. To all patients, in case ofnecessity, patient controlled analgesia (PCA) with IV morphine was administered.Thepain assessment was done by using numeric pain rating scale (VPS) and visual analogscale (VAS). The morphine usage in the 24 hour period, pain scores, patientsatisfaction and side effects were evaluated.Results: There was no statistically significant difference between the three groupsregarding the demographic characteristics and operation times. In the levobupivacaingroup the pain scores were statistically lower during the whole trial, the morphineconsumption in the 24 hour period was statistically lower, The patient satisfaction wasgreater and this group was more clinically significant considering side effects. Thedoctor and patient satisfaction had better.Conclusion: Levobupivacaine infiltration through the nephrostomy tract was shown tobe safe and efficacious as an analgesia method after PCNL.