Günde tek doz verilen asetilsalisilik asidin farklı hasta popülasyonlarında gün içindeki etkinliğini değerlendirme
Assessment of efficacy of single dose acetysalicylic acid during a day in different patient populations
  1. Tez No: 298775
  2. Yazar: REŞAT MEHMET BAHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ÖZDÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aspirin, Klopidogrel, Koroner Arter Hastalığı, Trombosit, Trombosit Agregasyonu, Aspirin, Blood Platelets, Clopidogrel, Coronary Artery Disease, Platelet Aggregation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Vücuttaki yarılanma ömrü 30 dakikadan kısa olan asetilsalisilik asidin (ASA) etkinliğinin, her gün dolaşıma salıverilen yeni ve daha reaktif trombositler nedeniyle, gün boyunca devam edip etmediğini test etmek amacıyla çalışmamızı planladık.Metot: Çalışmaya her bir popülasyonda onar hasta olması kaydı ile üç farklı hasta popülasyonundan toplam 30 hasta dahil edilmiştir. Popülasyonlar, primer proflaksi, stabil koroner arter hastalığı (KAH) ve perkütan koroner girişim (PKG) popülasyonları olarak belirlenmiştir. Tüm hastalara tek doz 300 mg enterik kaplı ASA oral yoldan verilmiştir. ASA verilmeden hemen önce, ASA verildikten yaklaşık 12 saat sonra ve ASA verildikten yaklaşık 24 saat sonra trombosit agregasyon düzeyleri VerifyNow® (Accumetrics, San Diego, CA) Aspirin kitleri ile değerlendirilmiştir. ASA verilmeden önce alınan kan örneklerinden kreatinin, lipid profili, tam kan sayımı ve CRP gibi laboratuvar parametreleri de çalışılmıştır. Hastalar rutinde ASA kullanımı ve/veya klopidogrel kullanımına bakılmaksızın çalışmaya alınmışlardır.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 62,8 ± 9.0 iken hastaların 10 (%33)'u kadın, 20 (%67)'si ise erkek idi. Üç ölçümden elde edilen Aspirin Reaction Units (ARU) değerlerinde hem popülasyonlar arası hem de popülasyonların kendi içinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmese de (p >0,05), 30 hastanın 26'sında (%86,7) 24. saatte ARU değerleri 550'nin altında saptanmıştır. ARU değerinin 550'nin altında olması ASA'nın etkin olduğu anlamına gelmektedir. Rutinde klopidogrel kullanımı ya da klopidogrel yüklemesi yapılmasının test sonuçlarını anlamlı olarak etkilemediği görülmüştür. Toplam 2 (%6,7) hastada ASA direnci, 2 (%6,7) hastada ise 2. ölçümlerde ASA'ya yanıt tespit edilmesine rağmen 3. ölçümde ASA'ya yanıtsızlık tespit edilmiştir.Sonuç: Hastaların çoğunda ASA'nın antiagregan etkisi gün boyunca devam etmesine rağmen azımsanmayacak oranda hastada ise ASA etki etmemekte veya ASA'nın gün içinde etkinliğinde azalma olabilmektedir. ASA direncinin klinik sonuçları nispeten daha iyi bilinmesine rağmen, ASA'nın gün içinde etkinliğinin azalmasının klinik öneminin araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Our study was planned in order to test whether the effect of acetylsalicylic acid (ASA) of which half life in human body is shorter than 30 minutes wanes or not during a day because of daily release of new and more reactive blood platelets into bloodstream.Methods: Our study included a total of 30 patients from three different populations each of which consists of 10 patients. Populations were primary prophylaxis population, stable coronary heart disease (CAD) population and percutaneous coronary intervention (PCI) population. Each patient included took a single dose of 300 mg enteric coated ASA orally. Platelet aggregation was determined by using VerifyNow® (Accumetrics, San Diego, CA) Aspirin kits just before ASA intake, after about 12 hours following ASA intake and after about 24 hours following ASA intake. Laboratory parameters such as serum levels of creatinine, lipids, CRP and complete blood count were also examined from blood samples obtained before ASA intake. Patients were included irrespective of their routine ASA use and/or clopidogrel use.Results: Mean age ± SD of 30 patients was 62.8±9.0. Ten (33%) patients were female and 20 (67%) patients were male. Although no statistically significant correlation was found regarding Aspirin Reaction Units (ARU) values derived from three measurements among and within the patient populations (p>0.05), ARU values were lower than 550 after 24 hours from the time of drug intake in 26 (86.7%) patients. Values lower than 550 indicate therapeutic range of ASA on platelet function. Routine clopidogrel use and clopidogrel loading did not significantly affect VerifyNow® Aspirin test results. Aspirin resistance was found in 2 (6.7%) patients. Despite responsiveness after 12 hours following ASA intake, unresponsiveness to ASA after 24 hours was detected only in 2 (6.7%) patients.Conclusion: Although ASA was found to be effective on platelet inhibition during a day in most of the patients, there was a considerable number of patients who were totally unresponsive to ASA and who developed unresponsiveness to ASA at the end of the day. There is evidence in the literature regarding the clinical importance of ASA resistance but the importance of the loss of ASA?s effect during a day warrants further studies.