Cep telefonu kullanımının işitme üzerindeki etkilerinin odyometri ile değerlendirilmesi
Hearıng on the effects of mobıle phone use and evaluatıon of audıometer
- Tez No: 298858
 - Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ALTAŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
 - Anahtar Kelimeler: İşitme, manyetik alan, cep telefonu, odyometri, Hearing, magnetic field, mobile phone, high frequency audiometry
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
Cep telefonu, tüm dünyada giderek yaygınlaşan bir iletişim aracı olmuştur. Bu durum beraberinde elektromanyetik radyasyonun artışına da neden olmaktadır. Cep telefonunun işitmeye yönelik olası zararlı etkileri hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada, cep telefonu kaynaklı elektromanyetik alanın işitme üzerine potansiyel zararlı etkisinin arastırılması amaçlanmıştır. 2009-2011 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine kulak ile ilgili herhangi bir şikayeti olmayan ve başka bir nedenden ötürü başvuran hastalar çalışmaya dahil edildi. Cep telefonunu kulaklık olmadan kullanan 100 kişi (Grup I; 49 kadın, 51 erkek ve yaş ortalaması 25,34 ± 0,49), cep telefonunu kulaklıkla kullanan 100 kişi (Grup II; 44 kadın, 56 erkek ve yaş ortalamaları 27,48 ± 0,49) ve cep telefonu kullanmayan 50 kişilik kontrol grubu (Grup III; 31 kadın, 19 erkek ve yaş ortalaması 30,4 ± 0,69) oluşturularak sağ ve sol kulaklar ayrı ayrı odyogram ile ölçülerek değerlendirildi.Sonuç; yaptığımız bu gruplar arası ve sağ/sol kulaklar arası karsılaştırmalı çalışmada, cep telefonunun iç kulağa zararlı etkisi olduğu hipotezimizi desteklemediği görüldü. Fakat daha fazla sayıda insanla, daha uzun süreli ve gelisen teknolojiye dayalı daha hassas yöntemlerle yapılacak çalısmalar sonucunda daha farklı bulgular elde edebilmek mümkün olabilir ve bu konudaki görüşleri değiştirebilir.
Özet (Çeviri)
Mobile phones have now become an increasingly popular means of communication worldwide. This also implies a cause for increase in electromagnetic radiation. There are no sufficient research on potential harmful effects of mobile phones on hearing. The purpose of this study is to research the effect of mobile phone usage on hearing.This study has been carried out on a control group consisting of individuals who applied to Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat) Polyclinic, Faculty of Medicine at Ataturk University between 2009 and 2011, for various reasons. The group has included 100 people who used mobile phones without earpiece, 100 people who used mobile phones with earpiece and 50 people who did not use mobile phones. Out of the 200 hundred people who have been using mobile phones for at least 2 years; 49 females and 51 males have made up the sub-group who have been using mobile phones without earpiece, 44 females and 56 males have made up the other sub-group who have been using mobile phones with an earpiece. The last group of 50 people who have not been using mobile phones has consisted of 31 females and 19 males.The study aims to research the potential harmful effects of mobile phone related electromagnetic field on hearing. This comparative study we have carried out does not support the idea of harmful effects by mobile phones to inner ear. However, further studies to be carried out on larger number of people and for a longer periods of time, using more accurate techniques based on developing technology may result in different findings therefore change the views on the subject.