Hallaçlar-Köylüce (Havran-Balıkesir) volkanitlerinde hidrotermal alterasyonlar
Hydrothermal alterations of Köylüce and Hallaçlar volkanics (Havran-Balıkesir)
  1. Tez No: 29888
  2. Yazar: SELAHATTİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hallaçlar- Volcanics, Hydrothermal Alteration Epithermal Mineralization, Geochemistry
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HALLAÇLAR - KÖYLÜCE (HAVRAN- BALIKESİR) VOLKAN İTLERİNDE HİDROTERMAL ALTERASYONLAR Selahattin ERDO?AN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Şükrü KOÇ 1993, Sayfa: 73 Jüri : Yard.Doc.Dr. Şükrü KOÇ Prof.Dr. Ayhan ERLER Yard. Doç. Dr. î Sönmez SAYILI inceleme alanı, Balıkesir ili, Havran ilçesi güneydoğusunda Hallaçlar ve Köylüce köyleri civarında yeralmaktadır. inceleme alanının en eski birimi Üst Oligosen - Alt Miyosen yaşlı Hallaçlar Formasyonudur. Bu formasyona ait kalkalkali volkanitler yaygın bir hidrotermal alterasyon etkisi altında kalmışlardır. Hallaçlar Formasyonu üzerine uyumsuz olarak hidrotermal alterasyondan etkilenmeyen Alt Miyosen yaşlı Dedetepe Formasyonunun andezitik lav, tüf ve aglomeralarından oluşan volkanik birimleri gelmektedir. Volkanitler üzerinde uyumsuz, olarak kiltaşı, marn, dolomit ve kireçtaşlarından oluşan Orta Miyosen - AltPliyosen yaslı Soma Formasyonu ve en Üstte de Kuvatemer alüvyonları bulunmaktadır. Hidrotermal alterasyonların etkileri sonucunda çeşitli renklere sahip olan Hallaçlar Formasyonu, taze volkanitler ve altere volkanitler olarak ikiye ayrılmıştır. Altere volkanitler ise alterasyon özelliklerine göre; az altere volkanitler, arjillik son, silisleşmiş zon ve sülfidik zon olmak üzere alt birimlere ayrılmıştır. Jeokimyasal analizler sonucunda, incelenen volkanitlerden sadece Hallaçlar Formasyonunda epitermal iz sürücü element zenginleşmeleri bulunduğu anlaşılmıştır. Kayaçlarm özellikle yaygın bir şekilde silisleştiğl sonlarda Au, Ag, Cu, Pb, Zn, Mo, As ve Hg anomalileri belirlenmiştir. Böylece değerli metal zenginleşmesi açısından Hallaçlar Formasyonunda silisleşmiş son olarak ayrılan kesimlerin daha önemli olabileceği ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelineler: Hallaçlar Volkanitleri, Hidrotermal Alterasyon Epitermal cevherleşme, Jeokimya
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis HYDROTERMAL ALTERATIONS OF KÖYLÜCE AMD HALLAÇLAR VOLKANICS (HAVRAN - BALIKESİR) Selahattin ERDO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Şükrü KOÇ 1993, Page: 73 Jury : Asst.Prof.Dr. Şükrü KOÇ Prof. Dr. Ayhan ERLER Asst.Prof.Dr. î. Sönmez SAYILI The study area is located in Balıkesir at southwest Havran, around Köylüce and Hallaçlar. The Hallaçlar Formation Upper Oligocene -Lower Miocene age is the oldest unit of the study area. The calcalcaline volcanics of this formation were affected by widespread hydrotermal alteration. The Dedetepe Formation of Lower Miocene age unconformably overlies the Hallaçlar Formation and it is characterized by andesitic lavas, tuffs and aglomerates which were not affected by the hydrotermal alterations. Middle Miocene -Lower Pliocene aged Soma FormationIV consists of elaystones, marls, dolomites and limestones and it unconformably overlies the volcanics. This seguence is overlain by the quaternary alluvium. The volcanics of Hallaçlar Formation displaying various colors as a result of the hydrotermal alteration, are divided into two units as unaltered volcanics and altered volcanics. Altered volcanics were also divided according to the degree of alterationinto four subunits as slightly altered volcanics, argillic, silicified and sulfidic zones. As a result of the geochemical analyses, the only unit which has epithermal trace element enrichments is the Hallaçlar Formation. An, Ag, Cu, Pb, Mo, As and Hg anomalies were found in extensively silicified zones, it has been concluded that the silicified sones of the Hallaçlar- Formation seem to have potential for precious metal mineralizations.