Akseki-Aydınkent (Antalya) civarının petrol kapanlanmasında etkili olan yapısal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the structural properties which effect of the oil traps around Akseki-Aydınkent (Antalya)
  1. Tez No: 29889
  2. Yazar: AHMET ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN SONEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petroleum, tectonic slice, tectonic force, direction of compression, trap, fold, thrust, overthrust
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AKSEKİ - AYDINKENT (ANTALYA) CİVARININ PETROL KAPANLANMASINDA ETKİLİ OLAN YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ AHMET ACAR Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabil im Dalı Danışman :Prof. Dr. Nurettin SONEL 1993, Sayfa: 137 Jüri:Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof. Dr. Vedia TOKER Prof. Dr. Suayip ÜŞENMEZ Bu araştırmada Akseki-Aydmkent (ANTALYA) yöresinde petrol yönünden ümitli olan ve petrol kapanlayabilecek birimlerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. inceleme alanında Jura' dan Eosen' e kadar (Senoniyen 'de boksit oluşumuyla sonuçlanan kısa süreli zaman boşluğu hariç) sürekli bir çökelim vardır. inceleme alanında yüzeyleyen birimler farklı tektonik, stratigraf ik, paleocograf ik ve paleontolojik özellikler sunmaları nedeniyle bir birlik ile üç ayrı tektonik dilime ayrılarak incelenmiştir. Bunlar kuzeyden güneye doğru: Beyşehir - Hoyran Birliği, Akseki, Akdag - Yelekdag ve Pirnos - Tepedag tektonik dilimleridir. Ayrıca bu birimler allokton ve paraotokton olarak nitelendirilmiştir. inceleme alanında yüzeyleyen birimlerden ölçülen tabaka ve çatlak konumlarının değerlendirilmesi sonucu bölgenin K15 - 35D ile K55 - 75D dogrultulu iki ayrı sıkışmanın etkisinde kaldığı belirlenmiştir. Bu sıkışma kuvvetlerinin etkisiyle bölgede KB - GD uzanımlı kıvrımlar, bindirmeler ve ters faylar gelişmiştir. inceleme alanında petrol kapanlayabilecek en önemli yapının üzümdere Antiklinali olduğu ve bu yapının da sadece Akdag - Yelekdag tektonik dilimi için önem arzettigi sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Petrol, tektonik dilim, tektonik kuvvet, sıkışma yönü, petrol kapanı, kıvrım, bindirme, nap..
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MASTER THESIS DETERMINATION OF THE STRUCTURAL PROPERTIES WHICH EFFECT AT THE OIL TRAPS AROUND AKSEKİ - AYDINKENT (ANTALYA) Ahmet ACAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nurettin SONEL 1993, Page: 137 Juri: Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof. Dr. Vedia TOKER Prof. Dr. Suayip ÜŞENMEZ ' The aim of this study is to evaluate the structural properties of the formations which may trapped oil around Akseki - Aydmkent (antalya). In the investigation area, sedimantation is continuous from Jurassic to Eocene but there is only a short time gap in Senonien which bouxite deposition took place. In the study area cropping out formations are in a unit and three tectonic slices because of stratigraphic, paleocographic, tectonic and paleontologic differences. These are from north to south: Beyşehir - Hoyran Unit, Akseki, Akdag - Yelekdag and Pirnos - Tepedag tectonic slices. These units are allochthonous and paraautochthonous. According to strikes and deep measurements of the layer and joints, in the study area, direction of the compressions are N 15 - 35 E and N 55 - 75 E. Folding, overthrust and reverse faults are devolepment perpendecular to direction of compression. The most important structure for oil trap in the investigation area is Uzumdere Anticiline, this structure is important only for Akdag - Yelekdag tectenic slices.