Kurucaşile (Bartın) civarı kireçtaşı ve dolomitlerinin jeolojisi ve hammadde özellikleri
Geology of the limestone and dolomites in around Kurucaşile (Bartın) and their raw material properties
- Tez No: 29887
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kireçtaşı, Dolomit, Demir-Çelik Endüstrisi, Yardımcı hammadde, Empürite, Limestone.Dolomite, Iron Steel Industry, addi tive row material, Impurity
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KURUCAŞİLE (BARTIN) CİVARI KİREÇTAŞI VE DOLOMİTLERİNİN JEOLOJİSİ VE HAMMADDE ÖZELLİKLERİ Mehmet Metin ÇELİKÖRS ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİ?İ ANABİL1M DALI Danışman : Prof Dr. Güler TANER 1993, Sayfa 50 Jüri : Prof.Dr. Güler TANER Prof.Dr. Şuayyip Doç.Dr.Ergun GÖKTEN Bu araştırmada, Kurucaşile (BARTIN) civarındaki kireçtaşı ve dolomitlerin jeolojisi ve Demir-Çelik Endüstrisinde kullanılmaları açısından hammadde özelliklerinin tesbit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanımızdaki birimler, paleontolojik ve litolojik özellikleri dikkate alınarak formasyon düzeyinde incelenmiş tir. Karbonif erden üst Kretaseye kadar kesintili bir çökelim gözlenir (Şekil. 1). Zonguldak E29-a3 paftasının 1/4 Kuzeydoğu çeyreği ve E29- b4 paftasının tamamını kapsayan çalışma alanımızdaki Doğu-Batı uzanımlı Pelitovası fayının Güneyinde düzenli bir istif yer alırken Kuzeyinde karmışık ilişkiler gözlenir. inceleme alanımızdaki çökel imler yaşlıdan gence doğru ; Zonguldak Formasyonu; Alt dokanagı faylı, üst dokanagı Çakraz Formasyonu ile uyumsuzdur (Vestefaliyen). Çakraz Formasyonu; Zonguldak Formasyonu ile olan alt dokanagı uyumsuzdur, üst dokanagı Himmetpaşa Formasyonu ile uyumsuzdur (Permo Triyas). Himmetpaşa Formasyonu; Çakraz Formasyonu ile olan alt dokanagı uyumsuzdur, üst dokanagı Bürnük Formasyonu ile uyumludur (Bajosiyen-Batoniyen). Bürnük Formasyonu; Alt dokanagı Himmetpaşa Formasyonu ile uyumlu geçişlidir. üst dokanagı inaltı Formasyonu ile uyumsuz dur (Kalloviyen). inal ti Formasyonu; Bürnük Formasyonu ile olan alt dokanagı uyumsuzdur. üst dokanagı inceleme alanı Güneyinde alüvyonlarla örtülüdür (Geç Oxfordiyen-Berriasiyen). Demirci formasyonu; Alt dokanagı Nanepmarında Çakraz Formasyonu, Emirler Köyünde Himmetpaşa Formasyonu ile f aylıdır, üst dokanagı Kurucaşilede ve Darıyerinde yamaç molozu ve alüvyonlarla örtülüdür (Apsiyen-Kampaniyen). inaltı Formasyonuna ait taşınmış kireçtaşı ve dolomit kütlelerinde yapılan çalışma neticesinde Demir Çelik Endüstri sinde yardımcı hammadde olarak kullanılabilecek kimyasal özellikte 230 milyon ton görünür rezerv saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis GEOLOGY OF THE LIMESTONE AND DOLOMITES İN AROUND KURUCAŞ1LE (BARTIN) AND THEIR RAW MATERIAL PROPERTIES Mehmet Metin ÇELİKÖRS ANKARA UNIVERSITY Graduate School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervisor :Prof. Dr. Güler TANER 1993, Page 50 Jury : Prof.Dr. Güler TANER Prof.Dr.Şuayyip ÜŞENMEZ Assoc. Prof. Dr. Ergim GÖKTEN The aim of this study is to investigate the geology of the limestone and dolomites of the Kurucaşile (Bartın) area and determination of their raw material characteristics. The stratigraphic units which crop out in the study area were analysed at the formation level according to the paleon- tological and lithological characteristics. A discontinous sedimantation alrecord is seen in the area from Carboniferous to the Upper Cretaceous lime (Fig.l). While an undisturbed and continous sequence in observable at the southern part of the East-West oriented Pelitovasi fault, the sedimentary series are complex and disturbed in the north of the study area which covers quarter of the Zonguldak E29-a3 and E29-b4 topographic maps.IV In the study area the following formation are exposed from old to young. Zonguldak formation: Lower boundary with Zonguldak forma tion is discordant with overlying çakraz formation (Westpha- lian). çakraz formation: Lower boundary with Zonguldak formation is discordant. The upper boundary is also discordant with overlying Himmet - paşa formation (Permo -Triassic). Himmetpaşa formation : Lower boundary is discordant with Himmetpaşa formation while the upper boundary is concordant with the Bürnük formation. BürnUk formation : Lower boundary is concordant and tran sitional with Himmetpaşa formation while the upper boundary is discordant with the inalti formation (Callovian). inal t i formation: Lower boundary with Bürnük formation is discordant the upper boundary of the study area is covered by alliviums at the southern part (Late Oxfordian-Berriasian). Lithological section of the Inalti formation begins by the sandstone and shale alternance at the bottom. After the successively placed oolitic, hioclastic, coral and algal lime stone, it passes to dolomite as a result of the diagenesis. Demirci formation: Lower boundary is faulted with Çakraz formation at the Nanepmar locatiy and with Himmetpaşa for mation at the Emirler village. Upper boundary is covered by molaesse and alliviums at Kurucasile and Dariyeri (Aptian- Campanian).Studies on the limestone and dolomitle outcrops of the inalti formation indicate that 230 milyon tons proven addifive row material reserv with the suitlble chemical specification for the iron and steel industry, are present in the investigated area.