Genç erişkin bireylerde B. pertussis seroprevalansı
Determination of B. pertussis seroprevalence in young adults
  1. Tez No: 298886
  2. Yazar: FİLİZ DİNDAR KAFES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Boğmaca, seroepidemiyoloji, asellüler aşı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Boğmaca, B. pertussis'in neden olduğu, tüm yaş gruplarını etkileyebilen, bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Aşıya bağlı koruyuculuğun 4-6 yıldan sonra azalması ve ortalama 10 yıl içinde çok düşük düzeye inmesi nedeniyle, gelişmiş ülkelerin aşı şemasına boğmaca aşı pekiştirme dozları eklenmiştir. Boğmaca-yaş spesifik seroprevalansının saptanması, pekiştirme dozlarının gerekli olup olmadığını ve gerekli ise hangi yaşta uygulanmasının doğru olacağını saptamak için en değerli bulgulardan biridir.Bu çalışma bölgemizde genç erişkin bireylerde boğmaca seroprevalansını belirlemek, uygulanan boğmaca aşı takvimine ek rapel dozuna ihtiyacı belirlemek, rapel doz gerekliliği ve hangi yaşta uygulanması konusunda öneriler sunmak amacı ile planlanmıştır.Ocak 2009-2010 tarihleri arasında, genç erişkin kişilerde B. pertussis IgG antikor düzeyini belirlemek amacı ile serumları toplanan, yaşları 13 ile 30 arasında değişen 460 gönüllü bireyde B. pertussis antijenlerine karşı antikor düzeyleri ELISA yöntemi ile analiz edildi.Katılımcıların %81,08 (n=373)'ünde B. pertussis IgG antikorları pozitif, %0,43 (n=2)'sinde sınırda değerde IgG antikor düzeyi belirlenirken, %18,91(n=87)'sinda IgG antikor düzeyi negatif olarak belirlenmiştir. 13-18 grubunda seropozitivite %81,72 (n:152), 19-30 grubunda seropozitivite %80,65 (n:221) olarak tespit edilmiş olup yaş grupları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05).Boğmaca aşısı ile elde edilen koruyuculuğun yaşla giderek azaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle mevcut aşı takviminde okul öncesi ve 14-18 yaş arasında asellüler boğmaca aşısı ile pekiştirme dozu uygulanmasının planlanmasının faydalı olacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
Whoopingcough, caused by B. pertussis, can affect all age grups, is a contagious respiratory tract infection. Neither natural immunity nor vaccination provides protection throughout whole life. After 4-6 years due to decreased protection because the vaccine within 10 years the average level drops too low. Age-specific pertussis seroprevalance data are used to determine whether booster doses of pertussis are required and if so, at what age it would be best to implement booster doses.The purpose of this study was to determine the seroeprevalence of pertussis in our region, and either there is a need for rapel dose for pertussis vaccine or not based on the results obtained, and if there is a need make comments on the subject about when to do.Between January 2009 and January 2010, adolescent subjects to determine the serum titre of IgG B.pertussis collected, ranging from ages 13 to 30 of 460 volunteer subjects from B. pertussis antibody levels against pertussis antigens were measured.B. pertussis IgG antibody values were positive in 81,08% (n=373), negative in 18,91% (n=87), for borderline %0,43 (n=2) of all participants. 13-18 group, 81.72% seropositivity (n = 152), 19-30 group, 80.65% seropositivity (n = 221) was detected in 152 the relationship between age groups was not statistically significant (p>0,05).As adults lose their immune protection gained by pertussis vaccination, they start becoming an infection source for infants. Therefore, the current vaccination schedule and pre-school between 14-18 years with a booster dose of acellular pertussis vaccine would be useful to believe that the planning application.Key Wards: Pertussis, seroepidemiology, acellular vaccine.