Vibrasyonla birlikte yapılan statik germe egzersizlerinin nöro-musküler yanıtlar ve kassal güç üzerine etkileri
The effects of application of vibration with static stretching exercises on neuro-muscular responses and muscle power
  1. Tez No: 298912
  2. Yazar: BÜLENT YAPICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇOLAKOGLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Vibrasyon egzersizi, statik germe, dinamik ısınma, elektromiyografi, h-refleks, sessiz periyot, dikey sıçrama, Vibration exercise, static stretching, dynamic warm-up, electromyography, h-reflex, silent period, vertical jump
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu araştırma aşil tendonu üzerine statik germe ie birlikte doğrudan vibrasyon uygulamasının dikey sıçrama performansı ve EMG aktivitesi üzerindeki kısa süreli etkilerini ortaya koymak için yapılmıştır.Yöntem: Çalışmaya üniversiteli 15 erkek sporcu öğrenci (n= 15; 22±4 yaş; 181±10 cm; 74±11 kg) katılım göstermiştir. Bu deneysel uygulama; Dinlenme (İ), dinamik ısınma (DI), statik germe (SG) ve tendon vibrasyon uygulamalı statik germe (TVSG) olarak dört ana bölümden oluşmaktadır . Her bir katılımcı için tüm etaplar tek günde tamamlanmıştır. Tendon vibrasyon uygulaması her bir gönüllüde 30 saniye süre ile ve 50 Hz frekansta gerçekleştirilmiştir. Her bir etapta dikey sıçrama performansı (DSP) öncesinde EMG analizleri periferik sessiz periyot (PSP), H?refleks eşiği, T-refleks , H/M oranı keydedilmiş, popliteal post tibial sinire uygulanan elektro-stimulasyon sonrası soleus kasının EMG yanıtları incelenmiştir.Bulgular: DI'nın, dinlenme değerleriyle kıyaslandığında DS performansını arttırdığı görülmektedir (p=0.004). Ancak dinlenme, SG öncesi ve TVSG öncesi DSP değerlerinde bir fark kaydedilmemiştir (P>0.05). Ayrıca EMG yanıtları bu çalışmada kullanılan (P>0.05) uygulamalardan etkilenmemiştir.Sonuç: Patlayıcı kuvvet (güç) gerektiren eforlar öncesi dinamik ısınma (DI) yerine statik germe (SG) veya statik germe ile birlikte vibrasyon (TVSG) kullanımı istenilen ısınma etkilerine ulaşılmasını sağlamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was designed to investigate short-term effects of static stretching with jumping performances and EMG responses.Methods: Fifteen male college athlete students were volunteer to participated in this study (n= 15; 22±4 y; 181±10 cm; 74±11 kg). Experimental procedure was divided into four parts as; during rest (R), after dynamic warm-up (DW), static stretching (SS), and tendon vibration with static stretching (TVSS). All stages were completed in a single day for each participant. For each volunteer tendon vibration bout lasted 30 seconds at 50 Hz. In each experimental stage before vertical jump trials for squat jump (SJ) and counter movement jump (CMJ), EMG analysis for peripheric silent period (PSP), H-reflex threshold, T-reflex, H/M ratio were recorded. EMG data were obtained from soleus muscle as responses to electro-stimulation on popliteal post tibial nerve.Results: DW seems to be effective to improve vertical jump performance (VJP) (p=0.004) as compared to resting values. However, there were no differences amongst resting, post-SS and post-VSS squat jump values (P>0.05). Also, EMG responses were not affected by any application used in this study (p>0.05).Conclusion: The research showed that expected warm-up effects could not be reached if we use SS or VSS instead of DW before an exertion in need of explosive power. Expected warm-up effects could not be reached.